Svet

"Blumberg": BRIKS dobija podsticaj nakon pridruživanja Saudijske Arabije

BRIKS razvija takozvani model partnerskih zemalja, koji će obuhvatiti 17 država koje nisu prihvaćene kao punopravne članice
"Blumberg": BRIKS dobija podsticaj nakon pridruživanja Saudijske ArabijeGetty © Photo by Iliya Pitalev / Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

BRIKS dobija podsticaj jer se Saudijska Arabija pridružila ovoj organizaciji, piše "Blumberg". Južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor saopštio je da će pet država postati članice ekonomskog saveza: Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Argentina je saopštila da neće pristupiti organizaciji uprkos uspešnoj aplikaciji, ali je čak 34 drugih država izrazilo interesovanje za ulazak u BRIKS.

Pandor je precizirao da je Rusija, koja ove godine preuzima mesto predsedavajućeg BRIKS-a, od Južne Afrike dobila pisma iz 34 država u kojima su izrazile želju da se pridruže organizaciji.

Lideri Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike dogovorili su se da prošire BRIKS od 1. januara na samitu održanom u Johanesburgu u avgustu.

Južnoafrički ministar je pojasnio da organizacija razvija takozvani model partnerskih zemalja BRIKS-a koji će obuhvatiti 17 država koje nisu prihvaćene kao punopravne članice.

Početak ruskog predsedavanja BRIKS-om 1. januara označio je i istorijsko priključivanje novih članova tom međuvladinom udruženju, a predsednik Rusije Vladimir Putin kazao je da "to ubedljivo pokazuje sve veći autoritet BRIKS-a i njegovu ulogu u svetskim poslovima".

Šefica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina nedavno je rekla da je učešće zemalja BRIKS-a u trgovinskom bilansu Rusije za dve godine udvostručeno, a obračuni sa tim zemljama u nacionalnim valutama porasli su više nego trostruko i sada iznose 85 odsto.

image