Svet

Predsednik Brazila ne odustaje: Izrael je počinio genocid, svoje dostojanstvo ne bih menjao za laž

Brazilski lider nije povukao svoje reči u vezi sa akcijama Izraela u Gazi
Predsednik Brazila ne odustaje: Izrael je počinio genocid, svoje dostojanstvo ne bih menjao za laž© Andressa Anholete/Getty Images

Brazilski predsednik Lula da Silva ponovo je optužio Izrael da je počinio genocid u Pojasu Gaze, pa je tako na Iksu naveo da svoje "dostojanstvo ne bi menjao za laž".

"Zalažem se za stvaranje slobodne i suverene palestinske države, koja bi mogla da živi u harmoniji sa državom Izrael. Ono što Vlada Izraela radi nije rat, već genocid. Oni ubijaju decu i žene", naveo je Lula.

Brazilski predsednik je zatražio da mu se ne sudi na osnovu izjava izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. 

"Ne pokušavajte da tumačite intervju koji sam dao, već ga pročitajte i prestanite da me osuđujete na osnovu onoga što je premijer Izraela rekao", zaključio je.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je prethodno da je ono što se dešava u Pojasu Gaze genocid u razmerama zverstava Adolfa Hitlera nad Jevrejima.

On je uporedio napade Izraela na Pojas Gaze sa holokaustom, ocenivši da je to "rat visoko pripremljene vojske protiv žena i dece", zbog čega ga je šef izraelske diplomatije Izrael Kac proglasio za personu non grata.

Komentarišući Lulinu izjavu, premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je predsednik Brazila prešao crvenu liniju.

image