Rusija

Advokat Prilepina otkrio nove detalje: Ukrajina prvobitno htela da likvidira pisca u Moskvi

Pokušaj ubistva Zahara Prilepina odigrao se u maju prošle godine, a najnoviji podaci istrage ukazuju da je isto lice finansiralo atentat na pisca i ubistvo ruskog vojnog novinara Vladlena Tatarskog
Advokat Prilepina otkrio nove detalje: Ukrajina prvobitno htela da likvidira pisca u MoskviGetty © Leonardo Cendamo / Contributor

Advokat poznatog savremenog ruskog pisca Zahara Prilepina otkrio je da je postojao plan da se njegov klijent ubije pucnjem u glavu u Moskvi, javljaju danas "RIA Novosti". 

Podsetimo, 6. maja 2023. godine Aleksandar Permjakov, inače, građanin Ukrajine, pokušao je da detonacijom eksploziva ubije Prilepina. On je toga dana aktivirao eksplozivnu materiju koja je bila postavljena na putu kojim se Prilepin kretao svojim automobilom. Ipak, tada je ubijen drugi muškarac koji se nalazio u vozilu pisca, a sam Prilepin je preživeo, iako je zadobio mnogobrojne povrede. 

Permjakov koji je izazvao nesreću je uhvaćen istog dana.

Poslednji podaci koje je objavio danas Drugi zapadni vojni sud Rusije ukazuju da je optuženi Permjakov izjavio da se ipak odustalo od plana da se puca Prilepinu u glavu jer se on stalno kretao s obezbeđenjem.

Permjakov je ranije priznao da je delovao po naredbi ukrajinske agenture. Istraga je utvrdila da je pristao da likvidira Prilepina za 145.000 rubalja (oko 160.000 dinara), ali poslednji podaci ipak ukazuju da je Permjakov pristao na atentat za 20.000 evra. Ukrajinska strana ga je obučila i obezbedila mu lažni pasoš Kazahstana, pisali su ranije ruski mediji.

Kako se kasnije ispostavilo, Permjakov nije delovao sam. On je tesno sarađivao sa agentom ukrajinske službe koji se preziva Žuravkin. 

Do ruskog pisca uspeli su da dođu putem njegovog sina. Nakon što je Žuravkin saznao gde se tačno nalazi Prilepin, ova informacija kasnije je bila iskorišćena da se digne u vazduh njegov auto. 

Istraga je, takođe, utvrdila da je Permjakov novac dobijao od iste osobe koja je sponzorisala i Darju Trepovu koja je u Sankt Peterburgu izvela teroristički napad u kojem je ubijen ruski vojni novinar Vladlen Tatarski. 

image