Rusija

Rjabkov: Deo diplomata moraće da napusti SAD sledeće godine

Moskva će odgovoriti, ali ovaj put možda ne simetrično, poručuju iz Rusije
Rjabkov: Deo diplomata moraće da napusti SAD sledeće godinewww.globallookpress.com © Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File

Grupa ruskih diplomata koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama biće prinuđena da napusti ovu zemlju početkom 2023. godine, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Međutim, kako je dodao, Moskva će ovaj put odgovoriti, ali ne simetrično. 

Komentarišući prošlonedeljne razgovore ruskog Ministarstva spoljnih poslova i američkog Stej departmenta u Istanbulu, političar je ocenio da su pregovori bili teški, korisni, ali i da nije došlo do bitnijeg pomaka po ključnim pitanjima, kao na primer onima koja se tiču rada stranih misija, izdavanja viza i rotacije osoblja koje radi po diplomatskim predstavništvima. 

Tako, na primer, iz Moskve predlažu da se dve strane dogovore o tome koji bi bio maksimalan broj osoblja koje bi moglo da radi u ovakvim objektima, ali iz Vašingtona, kako je rekao Rjabkov, ne dolazi do odobrenja po ovom pitanju. 

Ipak, kontakt dve zemlje na ovu temu će biti nastavljen sledeće godine, iako se još uvek ne zna tačan datum, dodao je Rjabkov.

O američkom špijunu u Rusiji

Ruski diplomata dotakao se i teme američkog državljanina Pola Velana, koji je pre dve godine u Moskvi osuđen za špijunažu. Rjabkov je rekao da, prema informacijama koje ima, ministarstvo ne planira nikakve razgovore o njegovoj razmeni sa američkom stranom. 

Ranije je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da će SAD i Rusija ove nedelje razgovarati o sudbini Velana. Prema njegovim rečima, kontakti će biti održani na visokom nivou. 

Velan je uhapšen u Moskvi krajem 2018. godine tokom, kako su to rekli iz Federalne službe bezbednosti, jedne špijunske operacije. Njegova odbrana tvrdi da je Velan žrtva provokacije: neko mu je navodno dao fleš disk na kome je trebalo da budu fotografije sa turističkog putovanja u Sergijev Posad kod Moskve. Velan do sada nije priznao da je kriv. 

Osuđen je na 16 godina zatvora. On je, kako je rekao, razočaran time kako se administracija Bajdena ophodi prema njegovom slučaju, pre svega zbog nedostatka inicijative da on bude oslobođen u bržem vremenskom periodu. 

image