Rusija

Rud: Nadam se da više neće biti proterivanja diplomata

Otpravnica poslova u ambasadi SAD u Rusiji kaže da je u interesu Rusije i Amerike da ambasade imaju osoblje kao i da budu potpuno funkcionalne
Rud: Nadam se da više neće biti proterivanja diplomataGetty © Sean Gallup / Staff

Otpravnica poslova u ambasadi SAD u Rusiji Elizabet Rud je u intervjuu za "RIA Novosti" poručila da SAD žele da nastave dijalog o strateškoj stabilnosti.

Kako navodi, Vašington je posvećen kontroli naoružanja, čekajući priliku da nastavi dijalog sa Moskvom o strateškoj stabilnosti.

Rud je izrazila nadu da više neće biti proterivanja diplomata kada je su u pitanju Rusija i SAD.

"Mislim da to ima veze sa našim bilateralnim odnosima. Nadam se da više neće biti proterivanja diplomata, jer je u interesu obe zemlje da ambasade imaju osoblje kao i da budu potpuno funkcionalne", rekla je Rud.

Sredinom aprila 2021. Vašington je još jednom proširio antiruske sankcije i proterao 10 diplomata. Rusija je, kao odgovor, uvrstila Sjedinjene Američke Države na listu neprijateljskih zemalja, kojima je, posebno, zabranjeno da zapošljavaju Ruse i državljane trećih zemalja u ambasadama.

Osim toga, Vašington je ograničio boravak ruskih diplomata na tri godine, dok izdavanje viza zaposlenima koji bi mogli da ih zamene odlažu države koliko god je to moguće. Kao rezultat toga, trogodišnja vladavina se pretvorila u stvarno proterivanje ruskih diplomata iz SAD.

Moskva je poručila da će, ukoliko ne bude napretka u dijalogu o normalizaciji rada ambasada, sličan zahtev važiti i za američke diplomate u Rusiji, a grupa zaposlenih u ambasadi SAD takođe će morati da napusti Rusiju.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su SAD u septembru 2021. predale Rusiji spisak od 55 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji, koji bi 2022. godine trebalo da napuste SAD u dve faze. Prva grupa od 27 zaposlenih otišla je do kraja januara, druga od 28 diplomata do kraja juna. 

Uskoro novi ambasador SAD u Moskvi

Otpravnica poslova u Rusiji Elizabet Rud izrazila je nadu da bi kandidatura novog američkog ambasadora u Rusiji mogla biti uskoro odobrena.

"Mislimo da će to biti odobreno. I čekamo dan kada će naše ambasade ponovo biti popunjene, mada ne mogu da vam kažem kada će ovaj dan doći", rekla je Rudova.

Američki predsednik Džo Bajden je ranije predložio član osoblja Stejt departmenta Lin Trejsi za mesto ambasadora u Rusiji.

Rusija je već odobrila kandidata, koji ostaje da bude odobren u američkom Senatu. To će biti utoliko lakše učiniti jer su demokrate, članovi Bajdenove stranke, zadržali kontrolu nad gornjim domom Kongresa nakon izbora.

Sastanak predstavnika Rusije i SAD u vezi sa kontrolom naoružanja

Elizabet Rud kaže da će u bliskoj budućnosti biti održan sastanak bilateralne konsultativne komisije u okviru kojeg će biti razmatrano sprovođenje Ugovora o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja (START).

"Predsednik Bajden je bio veoma jasan u vezi sa svojom posvećenošću pregovorima o održavanju strukture kontrole naoružanja nakon isteka START-a 2026. I mi ostajemo pri tom cilju", naglasila je Rud.

Ona je podsetila da su se 2021. godine predsednici SAD i Rusije sastali u Ženevi, gde su govorili o "nameri da se stvori stabilniji i predvidljiviji mehanizam, kao i da je teško zamisliti nastavak strateškog dijaloga u sadašnjem trenutku u vezi sa situacijom oko Ukrajine".

Očekuje se da će se pregovori u Kairu održati od 29. novembra do 6. decembra. Rusku delegaciju će predvoditi zamenik direktora Departmana za neširenje i kontrolu naoružanja (DNKV) Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Leontjev.

SAD nameravaju da obezbede učešće svih delegacija na samitu APEK

"Vašington namerava da obezbedi puno učešće svih delegacija na samitu APEK sledećeg leta u San Francisku u skladu sa američkim zakonima i propisima", poručila je Rudova i dodala da je APEK glavni mehanizam koji je dostupan Sjedinjenim Američkim Državama za podsticanje ekonomskog rasta i održivog razvoja u azijsko-pacifičkom regionu.

Na pitanje da li to znači da ruski zvaničnici, protiv kojih su SAD uvele pojedinačne sankcije, neće moći da učestvuju u događajima APEK-a, Rudova je naglasila da su SAD "posvećene učešću svih delegacija u APEK-u 2023. godine".

Potpredsednica Kamala Haris ranije je rekla da će sledeći sastanak lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) biti održan u novembru 2023. godine u San Francisku.

Krajem februara, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, SAD su uvele sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i drugim članovima Saveta bezbednosti Rusije.

U septembru su SAD proširile listu sankcija dodajući ruskog premijera Mihaila Mišustina, šeficu ruske Centralne banke Elviru Nabiulinu i niz drugih ruskih zvaničnika.

U Moskvi je takođe više puta rečeno da SAD zloupotrebljavaju svoj položaj zemlje domaćina sedišta UN i redovno odbijaju ili odlažu izdavanje viza ruskim diplomatama koji putuju u Njujork na događaje UN.

image