Rusija

Nemački ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Vašington, Brisel i Berlin moraju biti svesni da će širenje vojne infrastrukture NATO-a na teritoriju bivše Istočne Nemačke imati najnegativnije posledice, navodi se u saopštenju MSP-a
Nemački ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusijewww.globallookpress.com © Natalia Shatokhina/NEWS.ru

Ambasador Nemačke u Moskvi Aleksandar Lambsdorf pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručen oštar protest u vezi sa formiranjem regionalnog štaba pomorske komande NATO-a u istočnonemačkom Rostoku.

"Ambasador Nemačke u Moskvi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, kome je uložen snažan protest u vezi sa formiranjem, na inicijativu Berlina, regionalnog štaba pomorske komande NATO-a na bazi štaba Ratne mornarice Nemačke u istočnonemačkom Rostoku", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Vašington, Brisel i Berlin moraju biti svesni da će širenje vojne infrastrukture NATO-a na teritoriju bivše Istočne Nemačke imati najnegativnije posledice i da neće ostati bez odgovarajućeg odgovora ruske strane", saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, ambasadoru je rečeno da je ovaj korak nemačkih vlasti "nastavak kursa k reviziji rezultata Drugog svetskog rata i militarizaciji zemlje".

Moskva je takođe zatražila hitna i sveobuhvatna objašnjenja od Berlina.

Ministarstvo je navelo da Vašington, Brisel i Berlin moraju biti svesni da će širenje vojne infrastrukture NATO-a na teritoriju bivše Istočne Nemačke "imati najnegativnije posledice i da neće ostati bez odgovarajućeg odgovora ruske strane".

image