Rusija

Britanski i francuski ambasadori na raportu u Moskvi; Nemačka opozvala ambasadora u Rusiji

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila da će se Rusija suočiti sa posledicama zbog navodnog prošlogodišnjeg sajber napad
Britanski i francuski ambasadori na raportu u Moskvi; Nemačka opozvala ambasadora u RusijiGetty © Miguel Villagran / Staff

Nemačka je opozvala svog ambasadora u Rusiji Aleksandra Lambsdorfa radi konsultacija zbog sajber napada za koji je Berlin optužio Moskvu, javljaju ruski mediji. 

U pitanju su napadi grupacije APT28 od prošle godine i to na centralnu kancelariju Socijaldemokratske partije Nemačke. 

Zapad tvrdi da je APT28 povezana sa ruskom obaveštajnom službom. 

Rusija je, prethodno, odbila optužbe Berlina, a otpravnik poslova Rusije u Nemačkoj bio je pozvan u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena protestna nota.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila da će se Rusija suočiti sa posledicama zbog navodnog prošlogodišnjeg sajber napada.

U međuvremenu, ruski mediji danas prenose i da je britanski ambasador u Rusiji danas pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Razlog za sada nije poznat. Ambasador se zadržao oko pola sata u MSP-u.

Nakon što je on napustio prostorije ruskog MSP-a, na razgovor je stigao i francuski ambasador, javlja agencija "RIA Novosti".

image