Svet

Moskva uručila protestnu notu poljskom diplomati: Napali ruskog ambasadora na Dan pobede

Grupa ljudi sprečila je ruskog ambasadora u Varšavi da položi venac borcima Crvene armije koji su dali život oslobađajući Evropu od nacista, a od njega je zahtevano da sa sakoa skine Georgijevsku lentu
Moskva uručila protestnu notu poljskom diplomati: Napali ruskog ambasadora na Dan pobedewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Otpravnik poslova Poljske u Rusiji Jacek Ščljadevski pozvan je u sredu u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i uručena mu je protestna nota zbog provokacije na mauzoleju sovjetskih vojnika u Varšavi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Otpravnik poslova Poljske u Rusiji J. Šljadevski je 10. maja pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, kome je uručena protestna nota u vezi sa provokacijom organizovanom 9. maja ove godine. na groblju-mauzoleju sovjetskih vojnika u Varšavi", piše u saopštenju.

Na Dan pobede, koji je veliki praznik za milione građana Ruske Federacije i drugih zemalja koje su bile u sastavu SSSR-a, sabotirana je tradicionalna ceremonija polaganja venaca u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su dali živote za spas Evrope od nacizma. Na ove provokacije poljske vlasti nisu reagovale, podsećaju iz ruskog MSP-a.

"Ovaj nečuveni čin postao je još jedna karika u lancu provokativnih koraka Varšave, čija je celokupna rusofobna politika usmerena je na falsifikovanje istorije Drugog svetskog rata. Oni pokušavaju da izbrišu iz sećanja zahvalnost Poljaka hrabrim vojnicima Crvene armije koja je oslobodila tu zemlju od strahota nacizma", navodi se u saopštenju.

Ruskom ambasadoru Sergeju Andrejevu je agresivna masa preprečila put dok je išao da položi venac na memorijalnom groblju u Varšavi u svetlu Dana pobede, pišu "RIA Novosti".

Okupljeni su od Andrejeva tražili da skine sa sakoa Georgijevsku lentu, a, kako se navodi, zbog agresivnog ophođenja okupljenih, on nije mogao da položi venac na groblju sovjetskih vojnika.

Ruski ambasador u Poljskoj je prošle godine takođe bio napadnut. Tada je poliven crvenom bojom.

image