Svet

U Moskvi Dan pobede, u Kijevu Dan Evrope uz Ursulu fon der Lajen (FOTO)

Dok se Moskva trudi da održi sećanje na važnu pobedu nad fašizmom, Ukrajina ne krije da je promenila svoj odnos prema svojoj istoriji
U Moskvi Dan pobede, u Kijevu Dan Evrope uz Ursulu fon der Lajen (FOTO)Getty © Sean Gallup

U trenutku kada se u Moskvi slavi Dan pobede nad fašizmom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev.

Kako bi i simbolički prekinuo vezu sa Rusijom, Kijev je ove godine pobedu u Drugom svetskom ratu obeležio juče, 8. maja, a danas obeležava Dan Evrope uz gošću iz Brisela.

Da je Ukrajina zarobljena zemlja koja menja svoj odnos prema istoriji i odriče se antifašističke borbe pokazala je i poruka Fon der Lajenove pri dolasku u Kijev.

"Lepo je vratiti se u Kijev gde se svakodnevno brane vrednosti koje baštinimo", napisala je ona, nazvavši to "tako prikladnim mestom za proslavu Dana Evrope".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napisao je na Telegramu da "će od danas, 9. maj biti Dan Evrope - i u Evropskoj uniji, ali i u Ukrajini". 

"Danas se srećemo u Kijevu na ovaj poseban dan, jer Kijev je pravo mesto da se proslavi Dan Evrope. Svakoga dana, hrabar narod Ukrajine brani one vrednosti koje predstavljaju osnovu Evropske unije", rekao je Zelenski, komentarišući današnji dan i posetu Fon der Lajenove.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na velikoj paradi u Moskvi obratio se svim počasnim gostima, učesnicima parade i brojnim gledaocima.

"Pred ruskim narodom danas su ponovo veliki izazovi", istakao je predsednik dodajući da je ponovo potrebno braniti otadžbinu.

"Bilo koja ideologija koja propagira dominaciju jedne strane je opasna. To vodi ka raskolu i izaziva krvoprolića. Uništava se institut porodice, propagira nasilje", ukazao je Putin.

image