Svet

"Politiko": Za Makrona crveni tepih, Ursula dobila "oglodane kosti"

Raspored francuskog predsednika bio je pretrpan, dok predsednica Evropske komisije nije bila baš tako dobrodošla u Peking
"Politiko": Za Makrona crveni tepih, Ursula dobila "oglodane kosti"© Tanjug/Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Crveni tepih, vojne parade i pucnjava topova na Trgu Tjanmen, bili su deo scenografije u Pekingu povodom dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona, koga je na aerodromu lično dočekao kineski ministar spoljnih poslova.

Njegovoj saputnici i šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen "zapao" je samo ministar ekologije, a umesto državnih počasti dobila je mogućnost da sa aerodroma izađe na - redovnom izlazu za putnike.

"Bio je to obrazac koji se iznova i iznova pokazivao u sredu i četvrtak, dok je Kina pokušavala da igra: zavadi pa vladaj sa dva lidera, koji su se udružili tokom posete kako bi pokušali da predstave ujedinjeni evropski front", navodi "Politiko" opisujući detalje posete koja je pokazala sve sem tog evropskog "jedinstva".

Makronov raspored bio je, kažu pretrpan, dok je Fon der Lajenova dobila samo "oglodane kosti"- minimum minimuma koji je mogla da izvuče sa ove turneje. U vreme dok se Francuz gostio na raskošnom državnom banketu sa predsednikom Si Đinpingom, nesrećna Ursula držala je sama konferenciju za novinare u sedištu delegacije EU.

"Ove razlike ilustruju teškoće koje Evropa ima u suočavanju sa Kinom. Svih 27 članica EU imaju nekolicinu mišljenja o tome kako pristupiti Kini - i Peking to zna. A u slučaju Makrona i Fon der Lajen, Peking sa francuskim liderom vidi veću šansu za napredak, i tako izvršnu vlast EU dovodi u donekle podređen položaj", beleži "Politiko".

Različiti stavovi Kineza prema predstavnicima evropske diplomatije bili su očigledni i u medijima, gde je, kako ocenjuje "Politiko", Fon der Lajenova "demonizovana" kao američka marioneta.

Na početnoj stranici novinske agencije Sinhua, fokus je bio na Makronu i vezama Kine i Francuske, dok je EU, ostala "gotovo nevidljiva tema". U drugim medijima, bilo bi bolje da je ostala nevidljiva.

Fon der Lajen - u Kinu je stigla samo držeći se za Makrona

"Makronovo putovanje u Kinu dolazi sa očekivanjem da će Kina dati podsticaj Francuskoj, ali zbog toga što on sa sobom vodi Fon der Lajenovu, izgleda da mu nedostaje iskrenosti", navodi se u članku koji je objavila platforma društvenih medija povezana sa Ministarstvom odbrane.

Dalje je pisalo: "Fon der Lajenova, dobro poznata proamerička ličnost, prodaje Evropu da bi profitirale SAD, koje ne štede da Evropu gurnu da se suoči sa Rusijom. U Kinu je stigla samo držeći se za Makrona".

Nisu joj naklonjeniji ni kineski "influenseri", odnosno pojedinci sa velikim brojem pratilaca na kineskim društvenim medijima. Tvrde da je Fon der Lajenova došla "sa lošom namerom".

"Njena svrha je daleko od jednostavne. Amerikanci su je možda zadužili da budno motri na Makrona", kaže komentator sa nalogom koji ima četvrt miliona pratilaca.

U čitavoj ovoj priči možda su najočiglednije političke razlike Makrona i Ursule prema Kini. Makron sa Pekingom želi da sarađuje, a Fon der Lajenova ima perspektivu "jastreba", odnosno, radije napada tu zemlju.

Zato se, svega nekoliko sati nakon što je sleteo u Kinu, francuski predsednik se već distancirao od govora koji je njegova saputnica održala prošle nedelje.

Upitan o tome tokom sastanka sa novinarima, Makron je odbio da komentariše njeno obraćanje i umesto toga rekao da EU "ima strategiju koja je definisana na Evropskom savetu; ova strategija je jasna i definisana, i to je ono što je naša referenca".

Dok su francuski zvaničnici naglašavali da Makron nije zainteresovan za pokretanje pitanja Tajvana sa svojim domaćinima, Fon der Lajen je i ono malo vremena koje je provela sa Sijem razgovarala o statusu ostrva.

"Niko ne bi trebalo jednostrano silom da menja status kvo u ovom regionu. Upotreba sile za promenu statusa kvo je neprihvatljiva i važno je da se tenzije koje bi mogle da nastanu budu rešene dijalogom", rekla je ona.

Kinesko čitanje razgovora

I kinesko "čitanje" razgovora Sija i Fon der Lajen - njihovog prvog bilateralnog sastanka – pokazuje da taj susret nije baš bio prijateljski.

"Kina, a i EU treba da pojačaju komunikaciju kako bi uspostavile ispravno međusobno razumevanje i da bi izbegle pogrešno tumačenje ili pogrešnu procenu", rekao je Si i dodao se nada da će Evropska komisija igrati konstruktivnu ulogu "zasnovanu na fundamentalnim i dugoročnim interesima EU".

Makronov pristup Siju bio je, kako "Politiko" piše "nežniji".

Francuski predsednik je "stavio na kocku" svoju reputaciju međunarodnog državnika pokušavajući da Kinu nagovori da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča sukob u Ukrajini.

Si je pristao da pozove ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ali je vreme tog poziva ostalo neodređeno.

Konkretniji je bio napredak Makrona po ekonomskim pitanjima, pa je tako potpisano nekoliko sporazuma, među kojima i prodaja 160 "Erbasovih" aviona.

image