Svet

Nemoguća misija Makronove saputnice u Pekingu: Plus jedan na specijalnom zadatku

Žongliranje koje Fon der Lajenova mora da izvodi u Kini biće nezgodno, ocenjuje briselski portal "Politiko" pitajući se čije će sve interese ona tamo morati da zastupa
Nemoguća misija Makronove saputnice u Pekingu: Plus jedan na specijalnom zadatku© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove nedelje odlazi u Kinu, a biće joj potrebno mnogo prostora za sav politički teret koji sa sobom nosi: od različitih stavova i zahteva 27 država koje predstavlja, preko stalnih pritisaka SAD, do predsednika Francuske Emanuela Makrona koji putuje sa njom, ali sa kojim nije u potpunom saglasju.

Rezultat će, kako se navodi, biti "delikatan diplomatski ples" koji će se igrati u naredna tri dana, dok Fon der Lajenova i Makron budu nastojali da predstave ujedinjeni evropski front uprkos različitim planovima i ciljevima na terenu. 

Zvaničnici Komisije su naglasili da Fon der Lajenova ima potpuno drugačiji program od francuskog predsednika, koji će posećivati različite delove Kine i sa sobom dovesti veliku delegaciju poslovnih lidera.

Njih dvoje će, zapravo, zajedno imati samo jedan formalni sastanak - "sastančić utroje" sa predsednikom Kine Si Đipingom. Fon der Lajenova će takođe razgovarati sa premijerom Kine Li Ćijangom i sastati se sa predstavnicima Privredne komore EU, što je, piše "Politiko", zanimljiv izbor budući da je Komora prethodno pozvala EU da pooštri svoj stav o kineskom državnom ekonomskom modelu. 

Ovaj raspored, ocenjuju, pokazuje koliko je važnost Kine porasla na agendi EU.

Brisel je godinama bio spreman da pitanje druge najveće ekonomske sile ostavi u pozadini, svestan različitih interesa i glasova unutar bloka.

To, ipak, više nije slučaj. 

Sve oštrija retorika Pekinga, moguća ekonomske posledice po članice EU i, najizraženije, strah zbog zbližavanja Kine i Rusije i njene potencijalne pomoći Moskvi u sukobu u Ukrajini, učinili su temu neizbežnom, ocenjuje briselski portal.

"Fon der Lajen ima nemoguć zadatak. Da osigura politički pravac sa Kinom koji će sve zadovoljiti", rekao je diplomata u Briselu koji je želeo da ostane anoniman.

Mnoga lica EU

Čije sve želje Fon der Lajenova mora da ispuni kada je Kina u pitanju?

Kao "vatrena transatlantistkinja", kako piše "Politiko", predsednica Komisije uvek ima na umu pritisak Vašingtona. 

Ova bivša ministarka odbrane Nemačke bliska je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a njihovi "prisni profesionalni odnosi" uspostavljeni su uoči početka sukoba u Ukrajini, piše briselski portal.

Bajden je u više navrata, uključujući i sastanak sa Fon der Lajenovom prošlog meseca, pozivao na oštriji odnos prema Kini, pozivajući Brisel da isprati agresivan huškački stav Vašingtona. 

"Ne tako skrivena američka poruka Briselu" je bila da Evropa ne sme da dozvoli ekonomsku zavisnost od Kine i napravi "istu grešku kao sa Rusijom". 

U Briselu, međutim, konsenzus nije jasan. 

Uprkos Makronovim tvrdnjama da je EU ujedinjena, u stvarnosti su gledišta država članica sasvim različita.

Države kao što je Litvanija iskusile su dramatično smanjenje trgovine sa Pekingom zbog diplomatskog spora. 

Ostali, poput Nemačke, Francuske i Španije su oprezniji u pogledu pokretanja ekonomskog rata sa Kinom, jednom od najvećih svetskih ekonomija.

Pored svega toga, Fon der Lajen na ovom putovanju ima i lične interese, budući da "pokušava iznova da se afirmiše na svetskoj sceni", ocenjuje "Politiko".

Za početak, na ovoj "misiji" problematično je bilo pitanje logistike i diplomatskog protokola. Njenu odluku da se "privali" Makronu na ovom putovanju mnogi su osudili.

Ipak, Makronova želja da ima Fon der Lajenovu pored sebe je dokaz da njena vrednost raste. Brisel vrvi od spekulacija o njenom sledećem karijernom potezu, a kako se približavaju izbori u EU 2024. godine, postavlja se i pitanje da li će na trenutnoj funkciji provesti još jedan mandat. 

Međutim, kome pripada diplomatska moć pokazuje, kako navodi "Politiko", činjenica da će najavljeno putovanje Fon der Lajenove u Latinsku Ameriku 11. aprila izgleda biti otkazano, jer će u to vreme predsednik Brazila Injasio Lula da Silva — od svih mesta — otputovati u Kinu.

To što je Makron uključio Fon der Lajenovu u ovonedeljno putovanje je signal promene interesantnih saveza, ocenjuje briselski portal. Pogotovu imajući u vidu da je, na primer, nemački kancelar Olaf Šolc otputovao u Peking prošlog novembra bez partnera iz EU, ali sa punim avionom nemačkih izvršnih direktora i poslovnih lidera.

Predsednica Komisije, takođe, mora da drži pod kontrolom nesuglasice u samom vrhu.

Kako je izvestio "Politiko", najviši zvaničnici Evropskog saveta, tela koje predstavlja 27 država članica, zalažu se za "manje konfrontacijski" pristup Pekingu, plašeći se da će EU biti uvučena u mogući sukob SAD i Kine. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel već je posetio Kinu prošlog decembra, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će sledeće nedelje "otići u solo misiju". 

Plus jedan na nemogućoj misiji

"Fon der Lajen će dobiti mesto na pozornici pod reflektorima za sve one koji žele da vide kako se EU suprotstavlja Kini", rekao je neimenovani istočnoevropski zvaničnik za "Politiko".

On je dodao da, budući da Makron putuje sa njom, nema sumnje da će Francuska podržati poruku Fon der Lajenove. 

"Klima se promenila u Kini i izgledaće nezgodno ako ona ne iznese stav EU o sukobu Rusije i Ukrajine pred Sijem", navodi zvaničnik. 

Fon der Lajenova je prethodno već iznela sopstvene stavove, govoreći o "eskalacijskim postupcima Pekinga" i ističući da je neophodno da EU bude hrabrija kada je Kina u pitanju.

Međutim, ona je takođe naglasila da je potrebno da se "smanji rizik", ali ne i da se "raskine" sa Pekingom, jasno stavljajući do znanja da Evropa i dalje mora i želi da posluje sa Kinom. 

Čak i najkonkretnije izjave Fon der Lajenove podložne su interpretaciji, piše briselski portal. 

Ona je, naime, poručila da će Komisija "ponovo proceniti" suspendovani Sveobuhvatni sporazum o ulaganjima sa Kinom – pri čemu zbunjeni zvaničnici i diplomate nisu sigurni da li to znači da je dogovor zaista mrtav. 

Kina, sa druge strane, uopšte nije zbunjena. 

Ambasador Kine u EU Fu Cong optužio je Fon der Lajen da se bavi "pogrešnim predstavljanjem i pogrešnim tumačenjem kineske politike i kineskih stavova". 

Pored toga, kineska vlada nije oduševljena Makronovom saputnicom, gledajući na Fon der Lajenovu kao na jednog od radikalnijih evropskih huškača protiv Kine.

image