Svet

Berlin ne može da se odluči: Opet zabranio ruske i sovjetske zastave na Dan pobede

Iz Upravnog suda ranije su rekli da nije jasno kako zastave i pesme mogu da ugroze bezbednost i da je zabrana koju je uvela policija očigledno nezakonita, ali su se, nakon žalbe, predomislili
Berlin ne može da se odluči: Opet zabranio ruske i sovjetske zastave na Dan pobede© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nakon još jedne žalbe berlinske policije, Viši administrativni sud u Berlinu (OVG) ponovo je uveo zabranu ruskih i sovjetskih zastava i simbola koju je u subotu suspendovao niži sud.

Sud je juče saopštio da je na događanjima povodom Dana pobede zabranjeno isticanje ruskih zastava i simbola. Zabranjene su i Georgijevske lente, simbol proslave 9. maja u Rusiji, kao i zastave SSSR-a, pobednika nad nacističkom diktaturom u Nemačkoj 1945. godine.

"Prognoza policije je da su simboli pogodni da prenesu spremnost na nasilje s obzirom na tekući agresorski rat protiv Ukrajine je tačna. U sadašnjem kontekstu one bi, u najmanju ruku, mogle da budu iskorišćene kao izraz saosećanja i razumevanja rata", obrazložio je Viši administrativni sud ovu odluku.

Isticanje ruskih zastava i simbola prvobitno je bilo dozvoljeno, ali je policija uložila žalbu Višem upravnom sudu, koji je u ponedeljak poništio odluku nižeg suda nakon žalbe policije i ponovo uveo policijsku zabranu ruskih, pa čak i sovjetskih zastava, simbola i pesama.

Iz Upravnog suda ranije su rekli da nije jasno kako zastave i pesme mogu da ugroze bezbednost i da je zabrana koju je uvela policija očigledno nezakonita, ali su se, nakon žalbe, predomislili. 

Upravni sud je u petak uveče ukinuo zabranu isticanja ukrajinskih zastava na sovjetskim spomen-obeležjima, što je prvobitno bilo uključeno u opštu uredbu.

U Kišinjevu pljušte kazne za nošenje Georgijevske lente

Policija u Kišinjevu je počela sa pisanjem novčanih kazni za nošenje Georgijevske lente, međutim, oni koji su je istakli planiraju da ospore kaznu na sudu, jer za njih lenta predstavlja sećanje na pretke koje su živote dali za slobodu, prenosi "Salut Moldova" na Telegramu.

Stanovnik glavnog grada Moldavije dobio je kaznu od organa za provođenje zakona, suprotno odluci Ustavnog suda, po kojoj svako ima pravo da nosi lentu ako nije u vezi sa ratnom propagandom.

"Stavio sam je u znak sećanja na svoje dedove i pradedove koji imaju ordenje sa istim ovakvim trakama. Ovaj i svaki drugi protokol će biti osporen na sudu, jer nijedan nije po zakonu", rekao je je jedan od građana Kišinjeva.

I zaista, uprkos kaznama, mnogi učesnici parade povodom Dana pobede u Kišinjevu danas nose Georgijevske lente. Jedan od njih je bivši predsednik Igor Dodon, koji je danas tokom parade rekao da ruskog predsednika smatra patriotom i dobrim državnikom i da se nada da će dve države ponovo biti u dobrim odnosim, što, prema njegovim rečima, želi većinski deo stanovništva Moldavije, prenose "RIA Novosti".

image