Rusija

Medvedev u Pekingu: Preneo ličnu Putinovu poruku Si Đinpingu (VIDEO)

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije preneo je poruku ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je konstatovao izuzetno visok nivo dijaloga i saradnje između zemalja
Medvedev u Pekingu: Preneo ličnu Putinovu poruku Si Đinpingu (VIDEO)www.globallookpress.com © Russian Government

Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas u državnoj rezidenciji u Pekingu sa zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevom, prenose "RIA novosti".

Tokom posete Kini, Medvedev je preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina predsedniku Kine, u kojoj je konstatovao izuzetno visok nivo dijaloga i saradnje između zemalja i izrazio uverenje u razvoj međudržavnog i međupartijskog odnosa. 

"Medvedev je preneo kineskom lideru poruku predsednika Ruske Federacije, u kojoj se posebno ističe izuzetno visok nivo rusko-kineskog političkog dijaloga i praktične saradnje, izražava uverenje u stalni progresivni razvoj međudržavnih i međupartijskih veza u bliskoj saradnji sa novim rukovodnim sastavom Komunističke partije Kine", navodi se u saopštenju ruskog Sekretarijata zamenika predsednika Saveta bezbednosti.

Sekretarijat Medvedeva saopštio je da je zamenik predsednika Saveta bezbednosti sa kineskim predsednikom razgovarao o međunarodnim pitanjima, uključujući krizu u Ukrajini.

"Strane su se usaglasile o nizu značajnih pitanja međunarodnog karaktera, konstatujući široku podudarnost pristupa Moskve i Pekinga najvećim svetskim problemima. Dotakli su se i teme strateške spoljnopolitičke koordinacije, uključujući unutar UN i na drugim multilateralnim platformama, uključujući ŠOS, BRIKS i G20. Razgovarali su i o situaciji na postsovjetskom prostoru, uključujući ukrajinsku krizu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je postignut dogovor o jačanju saradnje Jedinstvene Rusije i Komunističke partije Kine.

"Medvedev i Si Đinping postigli su dogovor o intenziviranju saradnje između strana koje vode u kontekstu zajedničkih zadataka koje su postavili ruski i kineski predsednik, kao i da se unapredi čitav niz sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške interakcije između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine", dodaje se u saopštenju.

Si Đinping izrazio nadu da će strane u ukrajinskom sukobu zadržati uzdržanost

Kineski predsednik izrazio je nadu da će strane uključene u ukrajinski sukob zadržati racionalnost i uzdržanost, kao i da će održati sveobuhvatan dijalog.

"Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvek određivala svoju poziciju i politiku zasnovanu na činjenicama, zastupala objektivan i pošten stav, aktivno insistirala na pomirenju i pregovorima. Nadam se da će sukobljene strane zadržati racionalnost i uzdržanost, voditi sveobuhvatan dijalog i da će na taj način rešiti svoje bezbednosne probleme", rekao je Si Đinping i dodao da je "Kina spremna da se približi Rusiji radi pravednijeg globalnog upravljanja".

Uprkos naporima Zapada da, kroz sve učestalije pakete sankcija prema Rusiji, i raznim pokušajima da destabilizuju kinesku ekonomiju, saradnja dve države je sve intenzivnija.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da počinje pomorska vežba ruske i kineske vojske pod nazivom "Pomorska saradnja" koja jača partnerstvo Pekinga i Moskve i pokazuje rešenost dve zemlje da zajednički odgovore ne samo na bezbednosne pretnje u regionu, već i na globalne izazove. 

Razgovori sa Si Đinpingom bili su prvi direktni kontakt lidera dveju vladajućih partija Rusije i Kine od početka pandemije, kao i od održavanja 20. Kongresa KPK u oktobru 2022. godine.

image