Rusija

Zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije (VIDEO)

Beloruski i ruski vojnici sprovode borbene koordinacione vežbe na teritoriji Republike Belorusije
Zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije (VIDEO)www.globallookpress.com © mod_russia

Jedinice Oružanih snaga Rusije i Belorusije iz zajedničke regionalne grupe snaga nastavljaju borbenu koordinaciju na teritoriji republike, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Beloruski i ruski vojnici sprovode borbene koordinacione aktivnosti na teritoriji Republike Belorusije. Sprovodi se obuka za simulaciju sukoba u urbanoj sredini, uključujući čišćenje unutrašnjosti zgrada", navodi se u saopštenju.

Na objavljenim snimcima vidi se zajedničko gađanje ruskih i beloruskih posada BMP-2 iz topova i protivtenkovskih raketnih sistema postavljenih na oklopna vozila, kao i uvežbavanje juriša na zgrade.

Napomenuli su da posade vojne i specijalne tehnike, u okviru borbene koordinacije, zauzimaju vatrene položaje i počinju da traže ciljeve za njihovo dalje uništavanje, kao i da se održavaju časovi obuke na vojnoj opremi i u gustim šumama.

Ministarstvo odbrane Rusije je pojasnilo da je tempo borbene koordinacije ruskog vojnog osoblja regionalne grupacije snaga u Belorusiji visok.

"Vojnici zapadnog vojnog okruga nastavljaju da usavršavaju svoje veštine sedam dana u nedelji, danju i noću", naglasili su u ministarstvu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio početak formiranja regionalne grupe trupa, čiju će osnovu činiti beloruski vojnici. Prema njegovim rečima, ova odluka je doneta nakon pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije.

Ministarstvo odbrane Republike najavilo je dolazak prvih ešalona sa ruskim vojnim licima u Belorusiju 15. oktobra. Prema informacijama Ministarstva odbrane Belorusije, ukupan broj ruskih vojnika biće oko 9.000.

Planirano je prebacivanje oko 170 tenkova, do 200 borbenih oklopnih vozila i do 100 topova i minobacača. 

image