Rusija

Šojgu: Sprečili smo "obojenu revoluciju" u Kazahstanu

Moskva i saveznici u januaru su doprineli stabilizaciji situacije u Kazahstanu, poručio je danas Ministar odbrane Rusije
Šojgu: Sprečili smo "obojenu revoluciju" u Kazahstanuwww.globallookpress.com © Tanjug/Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP

Rusija i Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sprečile su izvođenje "obojene revolucije" u Kzahstanu početkom ove godine, poručio je danas ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu tokom obraćanja kolegijumu Ministarstva odbrane u proširenom sastavu.

"Ove godine Ministarstvo odbrane Rusije bavilo se mnogim kritičnim izazovima. Početkom godine zajedno za zemljama ODKB-a stabilizovali smo situaciju u Kazahstanu i sporečili 'obojenu revoluciju'", rekao je Šojgu.

U januaru ove godine, u Kazahstanu je na ulice izašlo nekoliko hiljada nezadovoljnih ljudi zbog velikog povećanja cene tečnog prirodnog gasa. Zbog velikih nemira, policija je na centralnom trgu Alma Ate morala da upotrebi gas protiv demonstranata, a predsednik države u jednom trenutku proglasio i vanredno stanje u celoj zemlji.

Kao posledica protesta zapaljena je i rezidencija predsednika u glavnom gradu Astani, ali i zgrada u kojoj se nalazi kancelarija gradonačelnika. Poginulo je više od deset pripadnika milicije, a dvojici od njih bile su odsečene glave. Oko 353 pripadnika ih je bilo povređeno.

Kada je situacija poprilično izmakla kontroli, predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se za pomoć zemljama ODKB-a, koje su poslale svoje snage.

image