Rusija

Marija Zaharova: Ruska moć na visokim potpeticama

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, od čijih reči drhti pola planete, danas slavi 47. rođendan
Marija Zaharova:  Ruska moć na visokim potpeticamawww.globallookpress.com © MID_RF/Twitter.com

Igrala je uz "Kaljinku", veselila se uz trube u Guči, a sa istom strašću umela i da zapreti: "Pustite me da govorim ili ćete stvarno čuti kako zvuče ruske rakete".

"Gvozdena lejdi Istoka", "ruska čelična dama" ili samo Maša - portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas slavi 47. rođendan.

Kada bi Zapad hteo da bude realan, možda bi joj pripala i titula "muze feminizma".

Jer, ona je baš to - dokaz da žena može biti moćna i jaka, ali da za to ne mora da odustane od svoje ženstvenosti.

O tome svedoči i anegdota koju su preneli zapadni mediji- navodno je Zaharovoj čuvar Nacionalne galerije u Vašingtonu poručio da bi odatle izbacio sve eksponate i ostavio samo njene štikle "jer mu je muka da gleda žene u užasnim, bezobličnim cipelama".

I u tim visokim potpeticama Marija Zaharova fascinira svet.

Ćerka diplomata Vladimira i Irine koja je odrastala u Pekingu, postala je jedna od najmoćnijih žena planete. Od njenih oštrih, a ponekad i drskih reči Evropa često zna da zadrhti, a tektonski poremećaji prenose se još dalje, preko okeana. Ona govori glasom Moskve. Iza njenih reči stoji Vladimir Putin.

"Da postoji način da se uništi Rusija, oni bi to odmah uradili. Ako bi postojao način da se zapleni sva nafta, gas, zlato, dijamanti, voda za piće i sve na svetu, oni bi to odmah učinili. Da postoji način da zauzmu univerzum, oni bi ga odmah zauzeli. Takvog načina, hvala Bogu, jednostavno nema", piše Zaharova na svom Telegram kanalu.

Zelenskog naziva američkim diverzantom koji kuka za parčetom hleba, kritikuje Prištinu da, uz podršku Zapada, eskalira sukob na "Kosovu" i svaku priliku koristi da SAD podseti na bombardovanje Srbije i nepravdu koja je nam je tom agresijom učinjena.

U Rusiju joj ne diraj. Svakog ko joj takne u najmilije, Zaharova će pokositi rafalom reči sačinjenih od metafora i sarkazma. A za ubojitost rečenica, Marija može zahvaliti kako svom prirodnom talentu, tako i studijama međunarodne žurnalistike.

"Premalo je 140 karaktera. Volim da pišem u nešto većem volumenu, a ne da odgovaram sa 'Da' ili 'Ne' kao neki stub", objasnila je jednom popularna Maročka zašto joj ne odgovara "Tviter"

Zato je "Telegram" njena omiljena platforma, a njene objave prati više od pola miliona ljudi.

I u najkritičnijim situacijama, ostaje duhovita.

Tako je, neposredno pred početak specijalne vojne operacije u Ukrajini, američke medije koji su neprekidno licitirali datum kada će Rusija krenuti na Ukrajinu- "zamolila" da joj daju raspored ruskih invazija kako bi isplanirala odmor.

Zaharova obavlja funkciju portparola Ministarstva inostranih poslova od avgusta 2015. godine, a pre toga je bila na mestu direktora Pres službe stalnog predstavnika Rusije pri UN.

"Ona je bila ta koja je napravila revolucionarnu transformaciju u Odeljenju za informisanje, zabiberivši ga, dodajući mu i ples i grub humor. U početku se to drugačije tretiralo, konzervativci su pravili grimase, međunarodna zajednica je zadrhtala…Jednom rečju, Informbiro je počeo da živi novim životom", uz rođendansku čestitku Zaharovu opisuje ruski diplomata Grigorij Karasin.

Zadatak Zaharove, kada je, kao prva žena na toj poziciji došla na funkciju portparola Ministarstva spoljnih poslova, nije bio samo modernizacija pres službe ministarstva, već njeno podizanje iz temelja.

"Sovjetski sistem propagande je prestao da funkcioniše, tako da nije tu bilo šta da se uništi ili promeni – morali smo da izgradimo nešto na potpuno drugačijim temeljima",  objasnila je svojevremeno Marija, koja je neretko kritikovala novinare da se i ne trude da razumeju Rusiju.

Zaharova je inače udata za inženjera Andreja Makarova sa kojim ima ćerku Marijanu.

Mediji pišu i da joj je hobi pisanje pesama te da je baš ona autor numere o ljubavnom rastanku "Platila sam sve", koju izvodi popularna pevačica Kaća Lel. Njeno je delo i dirljiva pesma "Setimo se", posvećena stradalom ruskom pilotu Olegu Peškovu.

Zaljubljenik je u cveće i prirodu, pa se među njenim fotografijama na internetu mogu videti razne sorte cveća fotografisane širom sveta.

"To je lepa, dobromisleća žena", opisao ju je jednom prilikom reditelj Nikita Mihalkov.

Za zasluge i "doprinos ostvarenju spoljnopolitičkog delovanja Ruske Federacije" Vladimir Putin je Zaharovu odlikovao Ordenom časti.

"Nagradio" ju je i Zapad - uvodeći joj sankcije.

image
VV inauguration
banner