Rusija

Zaharova: Zelenski je američki diverzant koji kuka za parčetom hleba

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je ukrajinska vojska postala plaćenička zbog zapadnih instruktora koji ih obučavaju na čelu sa SAD
Zaharova: Zelenski je američki diverzant koji kuka za parčetom hlebawww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski liči na američkog diverzanta koji je pozvan u Vašington radi ideološkog pumpanja.

"Sve to liči na diverzanta kojeg su SAD bacile u Ukrajinu, zatim ga izveli na neko vreme radi ideološkog pumpanja i onda ga vratili nazad. Skrenula bih pažnju na apsolutno izrežiranu akciju Zelenskog, ovo je apsolutno igra za javnost. Čini se kao da gledate film 'Slugu naroda 2' ili 'Slugu naroda: Apokalipsa'. Evo šta se dešava ljudima koji kriju svoje prave ciljeve, lažu svoju populaciju, igraju za javnost, a onda pokušavaju da iskukaju parče hleba kako bi spasli sami sebe", poručila je Zaharova.

Ona je podsetila da je Zelenski juče u Vašingtonu, u razgovaru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom rekao da ne zna kako izgleda "pravedan mir" sa Rusijom, ali da je ubeđen da su isključeni kompromisi po pitanju teritorije i suvereniteta.

"Zelenski je opet javno, na razbojnički način, jer on u suštini ne zna drugačije, govorio o našoj zemlji. Čak ni njegovi domaćini sebi nisu još dozvolili tako nešto. Očigledno je da Zelenski nema šta da kaže, već samo ume da bude grub", dodala je Zaharova.

SAD iznova potvrđuju učešće u sukobu u Ukrajini

Zaharova je rekla da izjava portparola Pentagona Džona Kirbija o pravu Kijeva da vodi vojne operacije na teritoriji Krima, potvrđuje umešanost SAD u sukob u Ukrajini.

"Ovo je zvučalo kao još jedno de fakto priznanje direktnog učešća Amerikanaca u sukobu na strani oružanih snaga Ukrajine", rekla je ona.

Zaharova je napomenula da je "ukrajinska vojska postala plaćenička zbog zapadnih instruktora koji ih obučavaju na čelu sa SAD".

"Navedene činjenice potvrđuju da je Zapad spreman za dugu konfrontaciju sa Rusijom. Ipak, ma koliko god Zapad pokušavao da naoruža neonacistički režim u Kijevu, odugovlači borbe, zatvara oči pred monstruoznim zločinima tako cinično i osrednje, neće uspeti u tome i od njih neće biti ništa", dodala je ona.

Kirbi je ranije rekao da SAD priznaju pravo Ukrajine da planira i vodi vojne operacije na Krimu, pošto to poluostrvo smatra ukrajinskom teritorijom.

Raspoređivanje ruskih i beloruskih trupa odgovor na akcije NATO-a

Zaharova je naglasila da je raspoređivanje zajedničke regionalne grupe trupa Rusije i Belorusije odgovor na gomilanje snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim državama.

"Što se tiče raspoređivanja dodatnih kontingenata od oktobra, na njih treba gledati kao na simetričan odgovor na novonastalu vojno-političku situaciju u regionu, odnosno na gomilanje vojnih snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama, kao i na trenutano pumpanje Ukrajine sa zapadnim oružjem svih vrsta", rekla je ona.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio o razmeštanju zajedničke regionalne grupe trupa u vezi sa zaoštravanjem situacije na zapadnim granicama Unije.

Rusija se nada istrazi incidenta na Severnom toku

Ruska zvaničnica je rekla da se Rusija nada da će zainteresovane zemlje u Evropi sarađivati u istrazi sabotaže u Severnom toku.

"Nadamo se da će dotične zemlje preispitati svoj pristup, pristati na saradnju i da neće politizovati ovu temu, a kamoli lažirati podatke", rekla je Zaharova.

Ona je istakla da "zapadne zemlje ignorišu pozive na objektivnu istragu i razvijaju spekulacije na ovu temu".

"Za žaljenje je što zapadne zemlje i dalje ignorišu pozive na transparentnu, objektivnu i depolitizovanu istragu kako bi se razjasnile sve okolnosti onoga što se dogodilo. Za razliku od zapadnih kolega, mi ćemo se uzdržati od spekulacija o tome ko je organizovao i izvršio ove sabotaže", naglasila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina ima novu zastavu, čestitam!

Zaharova je reagovala na objavu stalnog ukrajinskog predstavnika pri UN Sergeja Kislice, koji je objavio američku zastavu u ukrajinskim bojama, rekavši da je to ono o čemu Rusija već duže vreme govori.

"Stalni predstavnik Ukrajine pri UN objavio na Tviteru novu zastavu Ukrajine. Desilo se ono o čemu smo dugo pričali, ali nam se nije verovalo. Čestitam!", napisala je Zaharova na svom telegram kanalu.

Kislica je svojom objavom na Tviteru dokazao da Kijev više ne preza ni od čega kako bi dobio još veću američku podršku.

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin je na sličan način prokomentarisala posetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu zbog njegovih namera da dobije još veću podršku.

Ona je na Tviteru opisala Zelenskog kao "predsednika u senci" koji "mora da dođe u Kongres i objasni zašto mu trebaju milijarde dolara američkih poreskih obveznika za 51. državu, Ukrajinu".

"Ovo je apsurdno. Stavite Ameriku na prvo mesto", napisala je Grin u objavi.

image