Rusija

Zaharova: SAD povećavaju vojno prisustvo u zoni specijalne vojne operacije

Ovo je opasna i kratkovida politika koja dovodi SAD i Rusiju na ivicu direktne konfrontacije, upozorili su još jednom iz Kremlja
Zaharova: SAD povećavaju vojno prisustvo u zoni specijalne vojne operacijewww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da Sjedinjene Američke Države ne samo da šalju finansijsku pomoć i naoružanje kijevskom režimu, već sve više povećavaju prisustvo svojih vojnih snaga na terenu, u zoni specijalne vojne operacije.

"Ovo je opasna i kratkovida politika koja dovodi SAD i Rusiju na ivicu direktne konfrontacije", rekla je portparolka, pozivajući Vašington da trezveno proceni situaciju i ne dovede do eskalacije sukoba. Ipak, kako je dodala, iz Moskve nisu previše optimistični da će se komentari ruske strane čuti. 

"Želja Sjedinjenih Država da po svaku cenu zadrže dominantnu ulogu, ignorišući nove geopolitičke realnosti, kao i njihova arogantna nespremnost da vode ozbiljan dijalog o bezbednosnim garancijama, dovele su do očekivanog rezultata. Posle velikog fijaska u Avganistanu, Amerika se sve više uvlači u novi sukob, ne samo finansijski ili oružjem podržavajući neonacistički režim u Kijevu, već i povećavajući svoje vojno prisustvo 'na terenu'", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Portparolka Marija Zaharova prokomentarisala je i nedavnu izjavu svog američkog kolege Neda Prajsa o tome da je Moskva navodno kriva za loše odnose dveju zemalja, rekavši da je to netačna izjava i da je Kremlj pokušavao da odnose sa SAD učini stabilnijim i otvorenijim. Ipak, agresivna retorika i pretnje, kao i lažne izjave (...) ne doprinose razvoju odnosa, istakla je Zaharova.

"Američki zvaničnici nemaju problem da banalno lažu da je državni sekretar Entoni Blinken u kontaktu 'sa svojim kolegom S. V. Lavrovom'. Podsećanja radi, oni su poslednji put razgovarali telefonom 29. jula, a šef američke diplomatije je na međunarodnim forumima bežao od našeg ministra kako se ne bi ukrstili i kako ne bi ušao u kadar sa njim", rekla je ona.

Da bi došlo do deeskalacije tenzija potrebno je da vidimo da i iz Vašingtona iskreno žele da grade odnos po principu međusobnog poštovanja i reprociteta, objasnila je Zaharova, dodajući da ovakve namere trenutno ne postoje u SAD.

Grčka krši dogovore sa Rusijom i ne poštuje volju građana kada priča o ispostavi sistema S-300PMU-1

Iz Atine sve češće govore o tome da su spremni da Kijevu pošalju protivvazdušne raketne sisteme S-300PMU-1 u zamenu za američke sisteme protivvazdušne odbrane "Patriot". Na ovaj način, vlasti Grčke deluju protiv potpisanih dogovora sa Moskvom iz 1995. i 2003. godine, u skladu sa kojim Atina nema pravo da drugoj zemlji šalje vojnu tehniku koja je dobila od Moskve, bez njene saglasnosti. Ovakvo ponašanje nesumnjivo će dovesti do odgovora i posledica, upozorila je danas predstavnica ruskog MSP-a.

Ukoliko se odluči na ovaj korak, Atina će narušiti i međunarodna ograničenja koja propisuju da se oružje ne sme slati u one regione u kojima bi ono moglo dovesti do zaoštravanja konflikta i rušenja međunarodnog humanitarnog prava.

Sedamdeset odsto građana Grčke protivi se ovakvoj odluci, ali, po svemu sudeći, vlasti u zemlji ovo ne brine, kao što im ne smeta ni činjenica da bi tako mogli postati saučesnici neonacističkog režima u Kijevu koje ubija civile.

"Niko ne bi trebalo da sumnja da će Oružane snage Ruske Federacije pronaći i uništiti svu vojnu opremu poslatu u Kijev. Još uvek možete da odustanete od opasnih planova, pre nego što bude bilo kasno. Još jednom upozoravamo i pozivamo grčko rukovodstvo da postupi odgovorno", upozorili su iz ministarstva.

image