Rusija

Lavrov: Zapad ne može više da upravlja svetskom ekonomijom (VIDEO)

SAD su uvek nalazile "pretnje nacionalnoj bezbednosti" daleko od svog praga, bilo da se radi o Jugoslaviji, Libiji, Iraku, Siriji ili Avganistanu, poručio je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: Zapad ne može više da upravlja svetskom ekonomijom (VIDEO)www.globallookpress.com © MFA Russia

Značajno smanjenje sposobnosti zapadnih zemalja da "upravljaju" svetskom ekonomijom primetiće se u bliskoj budućnosti, jer će morati da pregovaraju, bez obzira na njihovu želju, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov na sastanku sa predstavnicima ruskih medija.

"U bliskoj budućnosti primetićemo opadanje sposobnosti Zapada da upravlja svetskom ekonomijom kako želi. Hteli ili ne, moraće da pregovaraju", poručio je ruski šef diplomatije.

Po njegovom više puta ponovljenom stavu, Rusija neće trčati za Zapadom, zbog čega su prekinuli skoro sve odnose.

"Imamo sa kim da razvijamo saradnju u privredi, u socijalnoj sferi, u kulturnoj sferi, u sportu.  Fokusiraćemo se na one koji nas nisu izneverili, sa kojima smo ponekad veoma teško postizali kompromis, ali kada je postignut dogovor, niko nikoga nije prevario. Sa Zapadom je sve upravo suprotno", poručio je ruski diplomata.

Dodao je da su SAD uvek nalazile "pretnje nacionalnoj bezbednosti" daleko od svog praga – bilo da se radi o Jugoslaviji, Libiji, Iraku, Siriji ili Avganistanu.

"Tim zemljama su doneli samo uništenje i bedu. Pobegli su, ostavljajući Avganistan u ruševinama, a teroristička i narko-pretnja je ostala. Svi znaju da su američki vojnici zajedno sa narko-bosovima bili angažovani u trgovini drogom u Evropu iz Avganistana", rekao je Lavrov.

SAD žele "kraj istorije" po delu Frensisa Fukujame, ali to je nemoguće

Lavrov je dodao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi da se "kraj istorije", odnosno potpuna dominacija liberalne ideologije u svetu, iz dela američkog filozofa Frensisa Fukujame, odigra u stvarnom životu.

"Kada je Frensis Fukujama pre 30 godina, čak i ranije, izjavio da je došao kraj istorije, koji je pod tim podrazumevao potpunu dominaciju liberalne ideologije, demokratije, liberalnog načina života, što znači da je konkurentski svetski sistem, sistem socijalizma nestao. Nakon nekog vremena brzo su ga ismevali. Počeli su da govore: tako je Frensis pogrešio, ne treba tako kategorično da prognozirate. Ako pogledate politiku koju vodi Bajdenova administracija, oni žele upravo ovo", objasnio je on.

Sadašnja američka administracija, dodao je ministar, želi da se kraj istorije dogodi ne samo u radovima politikologa i istraživača, već u stvarnom životu, a odraz toga su dešavanja u Evropi i na drugim kontinentima.

"Američki glasnici zahtevaju od svake države da zauzme antiruski stav, zahtevaju da se pridruže sankcijama, zahtevaju da ne komuniciraju sa ruskim predstavnicima. To je odraz tog pokušaja da se konačno uspostavi kraj istorije, konačna i neopoziva dominacija te iste 'Zlatne milijarde'", dodao je Lavrov. 

Američki filozof i politikolog Frensis Fukujama je u jednom od svojih dela "Kraj istorije i poslednji čovek" napisao da širenje liberalne demokratije zapadnog stila u svetu govori o krajnjoj tački društveno-kulturnog razvoja čovečanstva i formiranje konačnog oblika vladavine.

Kako se navodi, to ne znači kraj istorije događaja, ali govori o kraju jednog veka ideoloških konfrontacija, globalnih revolucija i ratova.

U vreme sankcija, Rusija shvatila gde postoje praznine u razvoju države

Lavrov je rekao da je za vreme specijalne vojne operacije u Ukrajini i antiruskih sankcija Zapada, Rusija shvatila u kojim sektorima postoje praznine u razvoju, kao i da je neophodno izgraditi nezavisan sistem funkcionisanja države.

"Jednostavno smo u obavezi da učinimo sve da imamo nezavisan sistem za funkcionisanje naše države, pre svega u pogledu kritičnih industrija i tehnologija. Tokom ovih meseci specijalne vojne operacije, a zapravo, proteklih godina, kada su uvedene veoma ozbiljne sankcije Rusiji, shvatili smo gde imamo praznine u razvoju", dodao je ruski ministar. 

On je dodao da su uveravanja ranih 90-ih o zajedničkom evropskom domu, o potrebi međunarodne podele rada koja bi bila zasnovana na najboljim karakteristikama i konkurentskim prednostima svake zemlje, da zajedničkim naporima štedimo resurse kako bi postigli najefikasnije rezultate, samo prazne reči.

"Pravi interes Zapada leži, kako je rekao predsednik Putin, u nastavku kolonijalne politike, u kojoj se gleda kako prevariti nekoga, kako ugrabiti više za sebe, kako da se pobrinete da finansijske mogućnosti. Amerika pomoću dolara stvara situaciju koja je potrebna Zapadu, pre svega na svetskim tržištima, na tržištu hrane, đubriva", dodao je Lavrov.

Vašington ozbiljno zabrinut zbog vraćanja vojske u Avganistan

Ruski ministar spoljnih poslova je primetio da SAD za 20 godina svog prisustva u Avganistanu, Amerikanci nisu izgradili nijedno industrijsko preduzeće, a da se siromaštvo ove zemlje još više pogoršalo.

"Vašington je sada ozbiljno zaokupljen pitanjem obnavljanja svog vojnog prisustva u Avganistanu. Za ovih 20 godina, Amerikanci nisu izgradili nijedno industrijsko preduzeće u toj zemlji. Siromaštvo ove zemlje je dodatno pogoršano činjenicom da je oko deset milijardi dolara  poslednja američka vlada uzela, oduzela i neće da vrati, ili će to vratiti ako talibani ponovo puste Amerikance na svoju teritoriju. Vašington je sada ozbiljno zabrinut zbog toga", naglasio je Lavrov.

Američki predsednik Džo Bajden je 14. aprila 2021. objavio završetak operacije u Avganistanu, koja je postala najduža strana vojna kampanja u američkoj istoriji. Iste godine, 15. avgusta talibani su bez borbe ušli u Kabul i za nekoliko sati uspostavili kontrolu nad gradom.

U avgustu 2021., nakon što su talibani došli na vlast u Avganistanu, Vašington je blokirao imovinu zemlje koja se nalazi u američkim bankama. Američki predsednik Džozef Bajden je 11. februara 2022. godine potpisao izvršnu naredbu kojom će se oko 3,5 milijardi dolara ovih sredstava preneti za pomoć narodu Avganistana preko specijalnog fonda u Banci federalnih rezervi Njujorka. 

Zelenski ne želi kompromis

Lavrov je istakao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i "njegovi gospodari" nisu spremni na kompromis.

"Ako govorimo o kompromisima, onda je tokom posete SAD, Zelenski rekao: 'Pravedan svet znači da nema kompromisa'. Upravo time se sada rukovode njegovi gospodari, 'nema kompromisa, mi ćemo diktirati našu volju'. Zato je neophodno poraziti Rusiju ne samo na bojnom polju, kako kažu, već i naneti joj strateški poraz", rekao je on.

Prema rečima Lavrova, "ogromna većina zemalja u svetu to veoma dobro vidi i dobro razume".

image