Rusija

Strah na Zapadu: Ruski "Posejdon" spreman da napravi cunami

Rusija je proizvela nuklearna supertorpeda koja će biti raspoređena na nuklearnoj podmornici Belgorod
Strah na Zapadu: Ruski "Posejdon" spreman da napravi cunami© MFA Russia/via Globallookpress.com

Rusija je proizvela prvi set nuklearnih supertorpeda "Posejdon", saznaje je nezvanično TASS, čiji je izvor dodao i da će ovi projektili biti raspoređeni na nuklearnoj podmornici "Belgorod".

Agencija je otkrila i da su uspešno završena odvojena ispitivanja "Posejdonovih" glavnih komponenti, a između ostalog i nuklearnog reaktora koji će torpedu dati sopstveni izvor energije i omogućiti mu neograničen domet.

Reč je, kako su mediji ranije pisali, o "najmoćnijem Putinovom oružju" koje nema nijedna druga mornarica. To su zapravo džinovski podvodni dronovi, odnosno plovila bez posade koja mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali i konvencionalni eksploziv.

Američki i ruski zvaničnici opisali su "Posejdona" kao novu kategoriju "oružja za osvetu", sposobnog da izazove radioaktivne cunamije, koji šire smrtonosno zračenje po kopnu pa područje postaje praktično nenastanjivo.

Putin je prvi put "Posejdon" najavio 2018. godine, rekavši da je to fundamentalno nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, koja će imati sopstveno nuklearno napajanje.

Plovilo će, prema rečima ruskog predsednika, moći da deluje na ekstremnim dubinama i brzinom koja je mnogo puta veća od brzine bilo koje podmornice ili drugih torpeda.

"Oni nisu bučni, imaju visoku manevarsku sposobnost i praktično su neuništivi. Danas u svetu ne postoji oružje koje može da im se suprotstavi", rekao je Putin tada.

"Posejdon", kako prenosi Rojters, vuče korene još iz Staljinovih planova o konstruisanju torpeda koji bi mogao da opustoši obale Sjedinjenih Država.

Američki pomorski institut je, kako podseća ova agencija, prošle godine naveo da je ruski razvoj "Posejdona" okrenuo naglavačke sve pretpostavke o nuklearnom oružju lansiranom podmornicama.

"Što je možda najstrašnije, ovo nuklearno oružje ima potencijal za autonomno delovanje", navodi institut.

Gde je "Belgorod"?

Prvi nosač nuklearnih podvodnih bespilotnih plovila, podmornica "Belgorod" (najveća u poslednjih 40 godina), porinuta je 23. aprila 2019. godine u brodogradilištu "Sevmaš" , a u flotu se uključila početkom prošlog jula.

Podmornica koja inače ima šest nukleardnih torpeda, nestala je sa radara NATO-a u oktobru 2022. godine, a u to vreme, nekoliko medija u Evropi sugerisalo je da su testovi "Posejdona" mogući u oblasti Karskog mora.

image