Rusija

Putin: Mnoge zemlje kriju zločine nacista

Rusija je kategorički protiv prepuštanja zaboravu zločina nacista koji su aktuelni u svim vremenima, i dodao da zemlja vodi politiku koja se zalaže da se ništa slično u istoriji čovečanstva više nikada ne ponovi
Putin: Mnoge zemlje kriju zločine nacistaNone © http://kremlin.ru/events/president/news/70398

Mnoge države izbegavaju da u solidarnosti rade na otkrivanju zločina nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata, ali će Rusija nastaviti da istražuje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa glavnim ruskim rabinom u Rusiji Berlom Lazarom i predsednikom jevrejskih opština Federacije Aleksandrom Borodom.

Putin je tokom razgovora napomenuo da je Rusija svesna stava Izraela o ulozi i značaju Crvene armije u pobedi nad nacizmom, što ruska strana veoma ceni. Napomenuo je da istražni organi Ruske Federacije i dalje rade na identifikaciji nacističkih zločina.

Prema rečima predsednika, Rusija je kategorički protiv prepuštanja zaboravu zločina ove vrste koji su aktuelni u svim vremenima, i dodao da zemlja vodi politiku koja se zalaže da se ništa slično u istoriji čovečanstva više nikada ne ponovi. Međutim, druge zemlje ne dele ovu poziciju, dodao je Putin.

Većina Jevreja koje su nacisti ubili su bili državljani SSSR-a, rekao je Putin što je, prema njegovim rečima, zajednička bol Jevreja i Rusa.

"Istraživanje će biti i jeste značajan doprinos otkrivanju zločina nacizma nad samim Jevrejima. Jevrejske organizacije širom sveta podržavaju ovu našu inicijativu. Činimo sve da to ne podignemo na međunarodni nivo, ali nažalost, mnoge zemlje pod raznim izgovorima izbegavaju da rade solidarno u ovoj važnoj oblasti. Ali mi ćemo, bez obzira na trenutnu političku situaciju, to nastaviti da radimo“, rekao je Putin.

Putin je održao sastanak sa Lazarom i Borodom u četvrtak u Kremlju uoči Međunarodnog dana sećanja na holokaust.

Ranije je ruska Federalna služba bezbednosti objavila dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, koji pokazuju da su Poljaci, zajedno sa nacistima, ubijali zatvorenike koncentracionog logora Aušvic, od kojih su većina bili Jevreji.

Koncentracioni logor Aušvic oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945. godine. S obzirom da su većina zatvorenika bili Jevreji, ovaj datum se svake godine obeležava kao Međunarodni dan sećanja na holokaust. Međutim, kako je u intervjuu za «Izvestija» rekao ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev, ove godine poljske vlasti nisu pozvale predstavnike Ruske Federacije na komemorativne događaje u čast godišnjice oslobođenja Aušvica.

image