Svet

Četvrtina mladih Holanđana poriče Holokaust

Više od polovine svih ispitanika ne zna da je šest miliona Jevreja ubijeno u Holokaustu
Četvrtina mladih Holanđana poriče Holokaustwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com

Skoro četrvrtina Holanđana rođenih posle 1980. godine veruje da je Holokaust mit ili da je broj žrtava bio preuveličan, podaci su Međunarodne jevrejske organizacije "Klejms konferens" iz Amerike.

Anketa je sprovedena u šest zemalja, a pored holandskih "milenijalaca" (rođenih posle 1980. godine) i pripadnika "generacije Z" (rođeni sredinom devedesetih godina i kasnije), učestvovali su i mladi iz Austrije, Kanade, Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih država.

Uznemirujući je nedostatak svesti o ključnim činjenicama o istoriji Holokausta i sopstvene uloge u njoj, navodi se u zaključku nevladine organizacije, prenosi Rojters.

Poricanje i izvrtanje činjenica

Broj odraslih Holanđana koji veruju da je Holokaust mit bio je veći nego u bilo kojoj prethodno ispitanoj zemlji i iznosi 12 odsto svih ispitanika. Oni takođe veruju da je broj ubijenih Jevreja značajno preuveličan, dok devet odsto nije sigurno. Ova brojka raste na 23 odsto, odnosno četvrtinu ispitanika, ako se odgovor traži od mlađih generacija rođenih posle osamdesete.

Više od polovine svih ispitanika ne zna da je šest miliona Jevreja ubijeno tokom Drugog svetskog rata, a 29 odsto veruje da je broj mrtvih Jevreja dva miliona ili manje. 

Neonacizam i antisemitizam

Da je prihvatljivo da pojedinac podržava neonacističke stavove, saglasno je 22 odsto milenijalaca i pripadnika generacije Z, dok 13 odsto njih kaže da nije sigurno. Kada su svi ispitanici u pitanju, 12 odsto svih smatra da je takav stav prihvatljiv, a 11 odsto nije sigurno.

Iako je u Holandiji postojalo nekoliko tranzitnih logora koji su služili za deportaciju Jevreja, većina holandskih ispitanika, 53 odsto svih ispitanika i 60 odsto milenijalaca i generacije Z sopstvenu zemlju "nisu naveli" kao zemlju u kojoj se dogodio Holokaust.

Samo 44 odsto mladih Holanđana protivi se nedavnim naporima holandskih javnih ličnosti da se izvine za neuspeh Holandije da zaštiti Jevreje tokom Holokausta.

Za Anu Frank, koja se krila u Amsterdamu tokom nacističke okupacije Holandije, čula je većina holandskih ispitanika (89 odsto).

"Istraživanje za istraživanjem pokazuje opadanje u znanju i svesti o žrtvama Holokausta. Jednako uznemirujući je i trend poricanja i izvrtanja činjenica o Holokaustu", rekao je Gideon Tejlor, predsednik Međunarodne jevrejske organizacije "Klejms konferens".

On dodaje da sve ovo ukazuje da je neophodno da se stavi veći fokus na obrazovanje i na potrebu za boljim kontekstom u okviru postojećeg nastavnog plana i programa o Holokaustu kako "poricanje ubuduće ne bi nadjačalo znanje".

image