Rusija

Peskov: Bela kuća bi mogla da okonča sukob u Ukrajini

Portparol Kremlja se složio sa rečima Donalda Trampa da konflikt može da se završi veoma brzo, jer, kako je precizirao, ključevi su u rukama Vašingtona, dovoljno je da SAD kijevskom režimu da relevantnu instrukciju
Peskov: Bela kuća bi mogla da okonča sukob u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Reči bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je izjavio da sukob u Ukrajini može brzo da se završi, nisu tako daleko od istine, dovoljno je da Bela kuća da instrukcije Kijevu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je Tramp rekao da može da dođe do okončanje sukoba u Ukrajini u roku od 24 sata.

"Teoretski, gospodin Tramp nije daleko od istine jer američki predsednik zaista, ako želi da okonča ovaj sukob, može to da uradi veoma brzo, tako što će dati relevantna uputstva kijevskom režimu, nakon čega sve ovo može da se završi.

Naravno, ne za dan, ne za dva, ali ključ kijevskog režima je u rukama Vašingtona", rekao je Peskov novinarima.

Međutim, američki predsednik Džozef Bajden ne želi da iskoristi svoj "ključ" već bira da isporučuje oružje u Ukrajinu, dodao je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, napetost zbog situacije u Ukrajini raste zbog odluka da Zapad pod pritiskom Vašingtona napumpa kijevski režim oružjem.

"Tenzija eskalira, između ostalog, i zbog odluka koje se donose u Vašingtonu i pritiska na evropske prestonice. Mislim na nabavku naoružanja. Sada razgovaraju i o avionima. Dakle, napetost raste", rekao je.

Zapadu, poučeni iskustvom, ne verujemo

Reči zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland za Kremlj ne predstavljaju ništa novo, nisu otvorile diplomatske opcije za rešavanje konflikta, rekao je Peskov.

Nulandova je, govoreći u četvrtak u američkom Senatu, rekla da je Vašington spreman da ublaži sankcije Moskvi zarad ozbiljnih pregovora o Ukrajini i povlačenja ruskih trupa.

"Ne, nakon njenih reči ništa se novo ne preduzima. Ne želimo da preuveličavamo značaj njenih reči, ništa novo nije rečeno", rekao je Peskov i dodao da je praktično ponovljen set teza koje svedoče o nedostatku fleksibilnosti u stavu SAD, koji je, kako je rekao, dijametralno suprotan ruskom stavu.

Vašington, po pravilu, neosnovano optužuje

Nedostatak dokaza obezvređuje izjave Vašingtona koje optužuju Vagnerovu grupu za zlodela u Centralnoafričkoj Republici, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, optužbe zvuče prilično neosnovano, nema dokaza, nema potvrde, ništa se ne iznosi u javnost, što značajno obezvređuje izjave koje dolaze iz Vašingtona, rekao je Peskov.

"Izjave Vašingtona koje demonizuju grupu 'Vagner' nismo čuli prvi put. To traje godinama. A po pravilu, izjave su neosnovane. Nikada nismo videli bilo kakve razumljive argumente", rekao je Peskov.

Dan ranije SAD su proglasile "Vagnerovu grupu" međunarodnom terorističkom organizacijom i uvele sankcije strukturama i pojedincima povezanim sa njom.

Američke vlasti optužuju grupu za kriminalne aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici, Maliju i Ukrajini.

image