Rusija

Japan proširuje sankcije, Rusija se sve brže prilagođava

Tokio je od samog početka sukoba u Ukrajini zauzeo mesto u krugu zemalja koje su neprijateljski nastrojene prema Rusiji, rekao je Dmitrij Peskov
Japan proširuje sankcije, Rusija se sve brže prilagođavaGetty © Carl Court / Staff

Japanska vlada je u okviru novog paketa sankcija Rusiji zabranila izvoz radioaktivnih materijala, vakcina i medicinskih proizvoda, kao i robota, saopštilo je Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije Japana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su posledice po bilateralne odnose Rusije i Japana nakon uvođenja antiruskih sankcija neizbežne. Prema njegovim rečima, Rusija se sve više prilagođava sankcijama koje joj ne donose strašne promene.  

"Japan je, zapravo, od samog početka ove situacije zauzeo svoje mesto u krugu nama neprijateljskih zemalja. Sve se više prilagođavamo životu pod ovim sankcijama. Elementi kompenzacije ili ekonomije", rekao je Peskov novinarima.

Moskva će se rukovoditi sopstvenim interesima kada bude kreirala odgovor na sankcije, naglasio je Peskov.

Pod zabranom su i medicinski uređaji, oprema za nuklearna postrojenja, istraživanje nafte i prirodnog gasa, razne hemikalije, uključujući suzavac pa čak i prah za otiske prstiju.

Pored toga, Japan je uveo embargo na isporuku luksuznih dobara u Rusiju i na uvoz zlata.

Istovremeno, ograničenja izvoza medicinskih sredstava, opreme i komponenti za vakcine u Rusiju odnose se samo na vojne proizvode, navodi se u proširenoj verziji dokumenta koje je objavilo Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije Japana.

Nova lista sadrži više od 80 stavki, a mere stupaju na snagu 3. februara.

Japanske sankcije, koje su uvedene u nekoliko faza zbog situacije u Ukrajini, već pogađaju više od 900 ljudi i više od 50 organizacija u Ruskoj Federaciji, a Japan je zamrznuo imovinu pojedinih ruskih banki i oko 40 organizacija i kompanija.

Japanska strana je više puta napomenula da će se u okviru svog predsedavanja G7 ove godine fokusirati na restriktivne mere protiv Rusije i podršku Ukrajini.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Andreja Rudenka, japanska vlada je zapravo stala na stranu američke politike izolacije Rusije. Očekuje se da će se pritisak sankcija na trgovinu nastaviti u bliskoj budućnosti.

image