Rusija

Medvedev: Neprijateljske zemlje veličaju fašističke dželate

Proslava 80. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici je još jedna prilika da podsetimo ceo svet da istorijska istina ne može biti uništena, poručio je bivši ruski predsednik
Medvedev: Neprijateljske zemlje veličaju fašističke dželateNone © Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da neprijateljske zemlje daju sve od sebe da iskorene sećanje na heroje Crvene armije i veličaju fašističke dželate i njihove saučesnike, ali da niko ne može da uništi istorijsko sećanje.

"Uništavajući spomenike, u neprijateljskim državama danas pokušavaju što je više moguće da iskorene sećanje na heroje koji su porazili nacističke trupe. Svuda i na svaki način veličaju fašističke krvnike i njihove saučesnike", rekao je Medvedev na sastanku organizacionog odbora za organizaciju proslave 80. godišnjice pobede Crvene armije u Staljingradskoj bici.

Prema njegovim rečima, u nekim zemljama "to se radi direktno, dok u drugim jednostavno zatvaraju oči od stida, kao da se ništa ne dešava".

Medvedev je napomenuo da je proslava 80. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici, kao i drugih datuma, "još jedna prilika da podsetimo ceo svet da istorijska istina ne može biti uništena ili okrenuta naopačke".

"Neophodno je preneti istinu o tim događajima. Proslava uvek doprinosi tome da se prisetimo prošlih događaja i da predstavimo našu poštenu i istinitu verziju, kako su sovjetski narod i Crvena armija pružili otpor nacističkim zavojevačima", poručio je.

Važna je, prema njegovim rečima, obnova spomen obeležja vojničke slave, potraga za dokumentima i vojnim relikvijama koje svedoče o podvigu ruskog naroda.

"Među ključnim zadacima za ovu godinu su radovi na restauraciji najvažnijih memorijalnih kompleksa, kao što je Mamajev kurgan (memorijalni kompleks u čast sećanja na Staljingradsku bitku)", zaključio je Medvedev.

 

image