Rusija

Sankcije na sankcije: Amerika uvodi još blokada Rusima

Ruska vojna industrija, po svoj prilici uspeva da zaobiđe prvi paket zabrana, pa SAD ovaj put izvlače do sad "neviđeni adut" protiv Kremlja- a to su, opet - sankcije
Sankcije na sankcije: Amerika uvodi još blokada Rusima© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Prekookeansko "gađanje" sankcijama se nastavlja, a SAD su uvele novi skup blokada za 22 pojedinca i kompanije za koje Vašington tvrdi da su pomogali Rusiji da nabavi oružje i izbegne embargo uveden Kremlju i njegovim saveznicima.

Sankcije su usmerene na lidera "mreže", ruskog trgovca oružjem Igora Zimenkova, kao i na njegovog sina i nekoliko članova koji su optuženi da su Rusiju snabdevali "uređajima visoke tehnologije".

Zimenkov i njegovi saradnici su, kako "Politiko" prenosi tvrdnje američkog ministarstva finansija, "učestvovali u više poslova za rusku sajber bezbednost i prodaju helikoptera" i održavaju bliske odnose sa ruskim izvoznikom oružja "Rosoboroneksportom".

Suštinski, SAD na ovaj način priznaju da njihov embargo do sad nije pogodio Rusiju, ali optimistično idu u budućnost gurajući nove blokade i nadajući se da će bar one "upaliti".

Oni su to, međutim, malo drugačije formulisali.

"Očajnički pokušaji Rusije da iskoristi posrednike da zaobiđe američke sankcija pokazuju da su zabrane učinile mnogo težim i skupljim da ruski vojno-industrijski kompleks ponovo snabdeva Putinovu ratnu mašinu", rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo, a preneo "Politiko".

Novim paketom mera Amerika, kako Adejemo kaže, pooštrava sprovođenje sankcija protiv ruskog odbrambenog sektora, njegovih dobrotvora i pristalica.

image