Rusija

Na zahtev Rusije: Savet bezbednosti UN raspravlja o Ukrajini

Dmitrij Poljanski kaže da je Moskva zahtevala sastanak na kojem će biti reči o mogućnostima mirnog rešenja ukrajinske krize
Na zahtev Rusije: Savet bezbednosti UN raspravlja o Ukrajiniwww.globallookpress.com © MFA Russia

Snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem koje se koristi za granatiranje civila u Donbasu povećava verovatnoću sukoba nuklearnih sila, poručili su iz ruske delegacije pri Ujedinjenim nacijama. 

"Sve dubljim mešanjem u vojnu konfrontaciju u Ukrajini kroz nabavku oružja, obuku plaćenika, davanje obaveštajnih informacija, Francuska, SAD i Velika Britanija stvaraju realan rizik za direktan sukob nuklearnih sila", upozorile su diplomate.

Delegacija Rusije istakla je da zbog isporuke naoružanja i municije ukrajinskoj vojsci u Donbasu svakodnevno ginu ljudi.

"Takva podrška režimu u Kijevu je takođe u suprotnosti sa izjavama zvaničnih predstavnika ovih zemalja o potrebi političkog i diplomatskog rešavanja situacije u Ukrajini i dovodi do produžavanja sukoba i sve brojnijih žrtava", dodali su.

Rusija je inače tražila da se Savet bezbednosti UN, 8. februara sastane kako bi se diskutovalo o Ukrajini, rekla je "RIA Novostima" Vanesa Frejzer, stalna predstavnica Malte pri toj organizaciji.

Na ovom sastanaku biće reči o mogućnostima rešavanja ukrajinske krize u trenutku akda Zapad konstantno naoružava Kijev, rekao je zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski.

"Za 8. februar smo zatražili sastanak o izgledima za mirno rešenje ukrajinske krize u uslovima rastućih zaliha zapadnog oružja", napisao je Poljanski na svom Telegram kanalu.

Dodao je da neće propustiti godišnjicu potpisivanja Sporazuma iz Minska.

Na sastanku Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava u decembru, predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da raste opasnost od nuklearnog rata.

Istovremeno, Moskva neće da, kako je naveo, maše oružjem za masovno uništenje koje vidi isključivo kao sredstvo odvaraćanja.

Rusija nije govorila o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja za razliku od bivše britanske premijerke Liz Tras, zaključio je Putin.

image