Rusija

Kosačov: U Ukrajini najmanje 30 američkih bioloških laboratorija

Verujemo da bi SAD mogle da povećaju opasnost od korona virusa, da ga učine zaraznijim, kako bi potom čovečanstvu ponudile "mere spasa" u slučaju pandemije, upozorava predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije
Kosačov: U Ukrajini najmanje 30 američkih bioloških laboratorijawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov rekao je da je trenutno u Ukrajini ostalo najmanje tri desetine američkih bioloških laboratorija i da se od 300 američkih bioloških laboratorija 50 nalazi duž granice Ruske Federacije.

"Sada je najmanje tri desetine američkih bioloških laboratorija ostalo na teritoriji Ukrajine. Iako je jasno da one prestaju sa aktivnostima u onim naseljima koja su pod kontrolom Ruske Federacije", rekao je Kosačov na sastanku parlamentarne komisije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini.

On je naglasio da se od ukupno 300 američkih bioloških laboratorija koje se nalaze van SAD, najmanje 50, nalazi duž ruske granice.

Senator je takođe istakao da je Agencija za smanjenje pretnji američkog Ministarstva odbrane (DTRA) glavni krivac za stvaranje glavnih, veoma značajnih pretnji Rusiji. Komentarišući izveštaj agencije, Kosačov je naglasio da je "reč o ključnom dokumentu koji otkriva prirodu američkih aktivnosti u sprovođenju bioistraživanja i koji ima karakter baze dokaza".

"Status ovog dokumenta je definisan kao akt strateškog planiranja. Ovo jasno potvrđuje odgovarajuću nameru američkih vlasti u organizovanju aktivnosti kojima se DTRA bavi. Kako proizilazi iz sadržaja izveštaja, reč je o sprovođenju bioloških programa koji imaju dvostruku namenu", precizirao je.

Prema njegovim rečima, iako se u dokumentu kaže da je glavni smisao u mirnom naučnom istraživanju, u njemu se jasno ističe "da je drugi cilj borbena podrška kontigenta SAD i NATO u mestima njihovog potencijalnog razmeštanja, a to se već može čitati kao stvaranje mostobrana za ofanzivu".

On je naglasio da se kao rezultat, skoro godinu dana rada komisije, postala jasna čitava vertikala donošenja relevantnih odluka o bioistraživanju, gde je "naručilac vojni resor SAD".

Kosačov je naveo da se "pojavljuje konkretan spisak ukrajinskih institucija koje su otvoreno pomagale Amerikancima u sprovođenju relevantnih programa".

"Pojavljuje se spisak zaposlenih koji su bili uključeni u implementaciju američkih programa u Ukrajini, a osim toga, iz ovog izveštaja traže se američki modeli reagovanja na izbijanje bolesti netipičnih za Ukrajinu", istakao je.

SAD bi mogle povećati opasnost od kovida 19 kako bi svetu ponudile mere spasavanja

Kosačov je dodao da u Rusiji veruju da bi SAD mogle da povećaju opasnost od korona virusa, da ga učine zaraznijim, kako bi potom čovečanstvu ponudile "mere spasa" u slučaju pandemije.

On je rekao da u aktivnostima američkih bioloških laboratorija postoje tri komponente, od kojih je jedna "čista" – istraživanje relevantnih infekcija u cilju razvijanja kontramera.

"Druga i treća tehnologija – očigledno su kriminalne, one krše norme konvencije o zabrani biološkog oružja i ljudskog morala", naglasio je on.

Kosačov je napomenuo da je druga tehnologija, komercijalna  i da se sastoji u poboljšanju patogenih svojstava određenih bioagenasa, čineći ih zaraznijima, kako bi se onda čovečanstvu ponudile odgovarajuće "mere spasavanja" u slučaju pandemije.

Prema njegovom mišljenju, ima razloga da se veruje da se to "dogodilo, uključujući i pandemiju kovid-19, jer su Amerikanci izveli svoje vojne vežbe u borbi protiv ove pandemije prvi put u dva meseca od kada se pojavila".

Svet sve više obraća pažnju na američka bioistraživanja

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije rekao je da svet sve više obraća pažnju na američka bioistraživanja i da američki korisnici ovih programa više ne mogu da sakriju istinu.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da raste pažnja našem radu, zapravo, problemu američkog bioistraživanja u svetu. Za samo dve nedelje, između naša dva sastanka, naši analitičari su izbrojali više od 900 publikacija u raznim medijima, naglašavam u međunarodnim medijima. Jasno je da se tamo, u zavisnosti od statusa publikacije, iznose različita gledišta, ali broj onih publikacija koje dele zabrinutost ruske strane sa svakom takvom analizom očigledno raste", 

Prema rečima Kosačova, koji kopredsedava komisijom, "jednostavno je nemoguće da američki korisnici ovih programa sakriju istinu". 

Državna duma danas je domaćin sastanka parlamentarne komisije za ispitivanje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, kom prisustvuju zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i načelnik snaga za radijaciju, hemijsku i biologiju Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Komisiju čini 14 poslanika i 14 senatora. Kopredsedavajući komisije su potpredsednica Državne dume Irina Jarovaja i zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Kosačov je ranije rekao da će komisija razmatrati izveštaj stručnjaka Ministarstva odbrane SAD o pretnjama. On je napomenuo da izveštaj sadrži informacije o bioistraživanju sprovedenom u Ukrajini. On je rekao i da po zakonu komisija za biolaboratorije mora da završi istragu do 23. marta, podnošenjem izveštaja predsedniku i vladi, kao i objavljivanjem na internetu.

image