Rusija

Pušilin: Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje u borbama u Bahmutu i Ugljedaru

Vojnici koji su došli u kontakt sa hemijskim oružjem su povraćali i gubili svest, potvrdio je general-major policije LNR Apti Alaudinov
Pušilin: Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje u borbama u Bahmutu i Ugljedaruwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje u borbama u Artjomovsku (Bahmut) i Ugljedaru, rekao je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin za kanal "Rusija 24".

"Naše jedinice i komandanti su i ranije govorili i svedočili da hemijsko oružje nije korišćeno samo u borbama kod Bahmuta, već i kod Ugljedara, postoje činjenice o upotrebi hemijskih jedinjenja koja izazivaju tegobe kod naših vojnika", rekao je Pušilin.

Ruski vojnici već tri nedelje prijavljuju simptome, rekao je Pušilin i dodao da se hemikalije puštaju sa dronova na pomenutim lokacijama.

Komandant specijalnih snaga Ahmat i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov potvrdio je danas da je ukrajinska vojska u borbama u Bahmutu koristila hemijsko oružje.

Vojnici koji su došli u kontakt sa hemijskim oružjem su povraćali i gubili svest, precizirao je komandant i dodao da se radi od imporvizovanim napravama koje "nemaju strašnog efekta".

"Na frontu gde sam se ja borio takvih slučajeva nije bilo. Ali baš juče sam od boraca čuo da su Ukrajinci upotrebljavali hemijsko oružje, i to više puta, u borbama kod Bahmuta", rekao je Alaudinov za "Prvi kanal".

RT Balkan je nedavno podelio snimak na kojem se jasno vidi komandant posebne taktičke grupe za vazdušno izviđanje "Majdarove ptice" - Robert Josifovič Brovdi, i ukrajinski borci pripremaju male dronove, dizajnirane da bacaju improvizovanu municiju za koju se veruje da je opremljena hemijskim oružjem.

Najverovatnije je u pitanju fozgen, javlja ukrajinski novinar Anatolij Šarij, i dodaje da fozgen ima nisku tačku ključanja, a ranije su se ruski vojnici žalili na kašalj i bol u plućima, a sve to može biti posledica fozgena. Prema njegovim rečima, lako se dobija, dostupan je u fabrikama, prvi put je korišćen kao oružje u Prvom svetskom ratu, iako je njegova upotreba zabranjena Konvencijom Ujedinjenih nacija.

Bahmut je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu, oko njega se poslednjih meseci vode žestoke borbe. Nalazi se u DNR koju kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Prošle nedelje je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski javio da je ruskoj vojski ostalo još desetinu kilometara da opkoli grad. Sada se ruska vojska učvrstila na istočnim granicama, a artiljerci kontrolišu sve prilaze naselju.

image