Rusija

Rusija i Kina udvostručile udeo nacionalnih valuta u međusobnoj trgovinskoj razmeni

Moskva i Peking su odavno počeli sa formiranjem nezavisne finansijske i bankarske infrastrukture, a antiruske sankcije Zapada samo su intenzivirale taj proces proces, rekao Morgulov
Rusija i Kina udvostručile udeo nacionalnih valuta u međusobnoj trgovinskoj razmeniGetty © Pool / Pool

Udeo učešća nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini Rusije i Kine se udvostručio 2022., rekao je ruski ambasador u Pekingu Igor Morgulov u intervjuu za "RIA Novosti".

"Danas, na osnovu rezultata prošle godine, procenjujemo udeo korišćenja nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini na oko 50 odsto, odnosno oko polovine naše trgovine danas se servisira u juanima i rubljama", rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, tempo prelaska na trgovanje nacionalnim valutama je  "veoma impresivan", a najznačajnije dostignuće u protekloj godini je prelazak na obračune u nacionalnim novčanim jedinicama za nabavku određenih vrsta energenata. Tu odluku smatra važnom, budući da energetski resursi zauzimaju specifičnu težinu u bilateralnoj trgovini.

Rusija i Kina su odavno počele da formiraju nezavisnu finansijsku i bankarsku infrastrukturu, a sankcije Zapada protiv Ruske Federacije samo su intenzivirale proces, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, sankcije utiču, ali upravo u suprotnom smislu, odnosno "ne sprečavaju rast međusobnih obračuna u nacionalnim valutama, već mu pomažu", rekao je diplomata.

Istovremeno, dodao je Morgulov, raste i potražnja za juanima na ruskoj berzi.

"Prošle godine, je obim trgovine u paru juan-rublja na Moskovskoj berzi porastao 100 puta i premašio obim trgovanja u paru rublja-dolar. Tokom protekle godine je praksa izdavanja obveznica u kineskoj valuti ruskim preduzećima postala popularna. Stanovništvo je postalo zainteresovano za ko-bedž kartice platnih sistema 'Mir' i 'UnionPej', njihovo izdavanje je petostruko poraslo", rekao je Morgulov.

Vojna saradnja Ruske Federacije i Kine

Prema rečima ambasadora vojna saradnja ovih dveju zemalja je legitimna i nije usmerena protiv trećih zemalja, bilo kakve optužbe za suprotno su apsolutno neosnovane.

"Ne želim da odgovaram na pitanje koji motivi pokreću Kinu, to oszavljam njima. Mogu samo da dodam da je Kina suverena zemlja koja sama određuje šta odgovara njenim nacionalnim interesima. Jasno je da zemlja poput Kine ne podleže spoljnim pritiscima, preduzima neophodne mere da obezbedi sopstvenu bezbednost", rekao je diplomata.

Primetio je da je se Zapad vodi licemerjem jer konstantno osuđuje zajedničke vojne vežbe Moskve i Pekinga, a kada SAD, Južna Koreja i Japan izvode manevre velikih razmera u regionu, to po njihovoj logici, nikog dugog ne treba da zanima.

"Čim organizujemo zajedničke vežbe ili zajedničke patrole sa Kinom, bilo u bilateralnom formatu ili u formatu ŠOS, to odmah izaziva osudu. Klasičan primer dvostrukih standarda", naglasio je on.

image
VV inauguration
banner