Rusija

Ruska duma: Sponzori Minskih sporazuma i Zapad da odgovaraju za smrt ljudi

Predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Sluckij kaže da su svi oni koji su lagali i tkali zavere, pričajući o miru i pripremajući se za rat, odgovorni za pretvaranje regionalnog sukoba u veliku vojnu operaciju
Ruska duma: Sponzori Minskih sporazuma i Zapad da odgovaraju za smrt ljudiwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Lider Liberalno-demokratske partije i šef komiteta Dume za međunarodne poslove Leonid Sluckij rekao je da su rukovodstvo Ukrajine i zapadni sponzori procesa iz Minska odgovorni za pretvaranje lokalnog sukoba u vojne operacije velikih razmera i da za to moraju da odgovaraju po međunarodnom pravu.

"Upravo su svi oni koji su lagali i tkali zavere, pričajući o miru i pripremajući se za rat, odgovorni za pretvaranje regionalnog sukoba u velike vojne operacije, za smrt ljudi. I za to moraju da odgovaraju, u skladu sa normama međunarodnog prava. O političkoj odgovornosti i moralu neću govoriti: ono što nemaju, jednostavno nemaju", napisao je Sluckij na Telegramu.

On je podsetio da je 12. februara 2015. godine potpisan "Paket mera za primenu Minskih sporazuma", čija je primena trebala da doprinese rešavanju sukoba koji je isprovocirao Kijev na jugoistoku Ukrajine.

"Za mnoge, a pre svega za napaćeno stanovništvo Donbasa, to je zaista bio dan nade, od kojeg su očekivali prestanak granatiranja civila i odricanje od politike genocida nad ruskim stanovništvom", istakao je on.

Kako je naglasio, dan velike nade postao je dan prevare i propuštenih prilika.

"Na potpisivanju su kao garanti bili prisutni lideri Rusije, Nemačke i Francuske, čineći kao da su dali težinu i pouzdanost sporazumima između Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike. Štaviše, pet dana kasnije, 17. februara, Savet bezbednosti UN je podržao sporazume iz Minska i odobrio njihovu rezoluciju", podsetio je Sluckij.

Moskva i republike Donbasa, kako je naveo Sluckij, uložile su mnogo napora kako bi sporazumi funkcionisali, dok ih je Kijev sve ove godine tvrdoglavo sabotirao, smišljajući izgovore, iznoseći neosnovane optužbe, lažući, igrajući svoju igru.

"Zapadni sponzori Minskog sporazuma ranije su zapravo potvrdili postojanje zavere da se poremete obaveze i namerno ignoriše rezolucija Saveta bezbednosti UN. Zelenski je zataškao ovu izdaju, javno izjavivši da nikada nije verovao u sporazume iz Minska, što znači da su za njega izgubili snagu od trenutka kada su potpisani", naveo je on.

On je rekao da je godinama svetska zajednica namerno vođena u zabludu i dodao, da za sve vreme od potpisivanja, nisu prestali da se vrše pritisci na Rusiju u vidu sankcija. 

U aprilu 2014., ukrajinske vlasti su pokrenule vojnu operaciju protiv DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon puča u Kijevu u februaru 2014. Međutim, i nakon sporazuma o prekidu vatre, okršaji su nastavljeni. Moskva je više puta izjavljivala da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska i da odugovlači pregovore o rešavanju sukoba.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 30. septembra, nakon održanog referenduma u ​​DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, sa njihovim šefovima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije.

image