Rusija

Ruska duma: Osnovati sud UN i za zločine ukrajinskih vlasti

Poslanik ruske Državne dume Mihail Šeremet rekao je da, ukoliko se osnuje sud koji će se baviti istragom ruskih akcija u Ukrajini, neophodno je i osnivanje tribunala za ukrajinske zločine i saučesnike u stvaranju nacističke kijevske vlade
Ruska duma: Osnovati sud UN i za zločine ukrajinskih vlastiwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Poslanik Državne dume Rusije Mihail Šeremet pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osnuju tribunal koji bi osudio i ukrajinske ratne zločince.

Nakon saznanja da je Francuska počela da radi sa evropskim i ukrajinskim partnerima na stvaranju specijalnog tribunala koji bi vodio istragu o ruskim akcijama u Ukrajini, Šeremet je ocenio da bi trebalo da se formira i međunarodni sud koji bi osudio ratne zločine kijevskih vlasti na teritoriji Ukrajine, pišu "RIA Novosti".

"Naše takozvane francuske kolege su u pravu kada kažu da je potrebno osnivanje međunarodnog tribunala, ali su pogrešili adresu. Savet bezbednosti UN bi trebalo da osnuje i sud koji će istražiti postupke kijevskog režima i ratnih zločina u Donbasu. U tom tribunalu bi trebalo da odgovaraju svi saučesnici koji su pomogli u stvaranju nacističke vlade Kijeva", ocenio je Šeremet.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da pokušaji zapada da stvori tribunal koji bi se bavio Ukrajinom, nisu legitimni.

"Što se tiče pokušaja da se formiraju nekakvi tribunali, oni neće imati nikakav legitimitet, mi ih nećemo prihvatiti i osudićemo ih", rekao je Peskov. On je dodao da Rusija svakodnevno radi na evidentiranju svih zločina ukrajinskih vlasti, uključujući i one koji su počinjeni od 2014. godine.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, rekao je da će na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a u Poljskoj predstaviti plan za stvaranje međunarodnog "specijalnog tribunala za Ukrajinu".

image