Rusija

Ukrajina pokreće istragu protiv ruskih vojnika koje su pogubili?!

Ubijene vojnike optužuju za "perfidnost i kršenje ratnih pravila"
Ukrajina pokreće istragu protiv ruskih vojnika koje su pogubili?!Getty

Nakon što je ukrajinska vojska pogubila više od deset zarobljenih ruskih vojnika, Generalno tužilaštvo u Kijevu pokrenulo je istragu protiv ruskih vojnika na koje su pucale Oružane snage Ukrajine, optužujući nastradale za "perfidnost i kršenje ratnih pravila", javljaju "RIA Novosti".

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da brutalno ubistvo ruskih ratnih zarobljenika nije prvi i jedini ratni zločin, navodeći da je ovaj događaj uobičajena praksa Oružanih snaga Ukrajine, koju zapadni pokrovitelji ne primećuju.

"Objavljeni video dokaz masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima potvrđuje suštinu aktuelnog kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onih koji ga štite i podržavaju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je upozorilo da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i drugi predstavnici vlasti bivše sovjetske republike morati da snose odgovornost "za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika".

Šef Saveta za ljudska prava Valerij Fadejev i ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova, apelovali su na međunarodne organizacije, zahtevajući od njih da istraže ubistvo ruskih zarobljenika i osude zločin.

image