Rusija

Ukrajinci pogubili više od deset ruskih ratnih zarobljenika (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije: Brutalno ubistvo nije prvi ni jedini ratni zločin
Ukrajinci pogubili više od deset ruskih ratnih zarobljenika (VIDEO)Getty © Leon Neal / Staff

Ukrajinska vojska namerno je pogubila više od 10 zarobljenih ruskih vojnika, što je zločin koji niko ne može da predstavi kao "tragičan izuzetak", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Namerno i metodično ubistvo više od deset imobilisanih ruskih vojnika od strane degenerične ukrajinske vojske, direktnim hicima u glavu, ne može se predstaviti kao 'tragični izuzetak' u ime navodnog opšteg poštovanja prava ratnih zarobljenika od strane kijevskog režima", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da brutalno ubistvo ruskih ratnih zarobljenika nije prvi i jedini ratni zločin. Ovo je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine, koju aktivno podržava kijevski režim i koju zapadni pokrovitelji ne primećuju.

"Objavljeni video dokaz masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima potvrđuje suštinu aktuelnog kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onih koji ga štite i podržavaju", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, ukrajinski vojnici koji su se predali ove nedelje drže se u skladu sa svim zahtevima Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Ruski istražni komitet saopštio je da je danas pokrenuta istraga povodom ubistva ruskih zarobljenika u Ukrajini.

"Vojni istražni organi Istražnog komiteta Ruske Federacije pokrenuli su krivični postupak protiv predstavnika oružanih formacija Ukrajine zbog krivičnog dela  - ubistvo dva ili više lica koje je izvršila grupa lica u vezi sa njihovim službenim aktivnostima - kao i krivičnog dela - surovo postupanje prema ratnim zarobljenicima, upotreba zabranjenih sredstava i metoda u oružanom sukobu", navodi se u izveštaju.

Vojni istražitelji preduzimaju mere za identifikaciju lica koja su snimala proces pogubljenja i utvrđivanje svih okolnosti događaja.

Podsećamo, juče je obelodanjeno da su ukrajinske snage bezbednosti ubile 39 proruskih aktivista u Hersonu, a odvele 74 osobe u nepoznatom pravcu, prenose "RIA Novosti".

"Potvrđeno je da je streljano 39 proruskih aktivista. Njihova tela nisu predata rođacima i planirano je da se inscenira situacija da je reč o ruskim ratnim zločinima", tvrdi neimenovani izvor.

image