Rusija

Rusija i Bolivija prešle na plaćanje u nacionalnim valutama

Otvoreni su direktni korespondentni računi u rubljama i bolivianima između Gasprombanke i državne banke Bolivije Union
Rusija i Bolivija prešle na plaćanje u nacionalnim valutamawww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Rusija i Bolivija započele su plaćanje u nacionalnim valutama, rublji i bolivianu, rekao je za "RIA Novosti" ambasador Rusije u Boliviji Mihail Ledenev.

"Međubankarska saradnja nastavlja se aktivno, uz učešće ambasade. Prošle godine održan je niz video-konferencija između rukovodstva centralnih banaka dve zemlje. Kao rezultat, otvoreni su direktni korespondentni računi u rubljama i bolivianima između Gasprombanke i najveće bolivijske državne banke Union", objasnio je diplomata.

Ledenev je poručio da je ova odluka veoma bitna, jer otvara mogućnost za obavljanje finansijskih trazakcija u nacionalnim valutama, što, sa druge strane, olakšava rad ruskih kompanija na tržištu Bolivije.

Rusija od prošle godine aktivno radi na prelasku na nacionalne valute tokom trgovine sa prijateljskim zemljama. Moskva time želi da izbegne zavisnost od američkog dolara i tako smanji uticaj Zapada na politiku i ekonomiju Kremlja.

Krajem januara, ruski predsednik je naložio vladi da uradi sve što može kako bi se ove godine veliki deo trgovine Rusije sa zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike i Zajednice Nezavisnih Država obračunavao u nacionalnim valutama tih zemalja.

image