Svet

U BRIKS-u sve spremniji za trgovinu u nacionalnim valutama umesto u dolarima

Iz Kine poručuju da su spremni da nastave sa inicijativama koje bi dovele do upotrebe nacionalnih valuta u trgovini i investiranju unutar BRIKS-a
U BRIKS-u sve spremniji za trgovinu u nacionalnim valutama umesto u dolarimawww.globallookpress.com © Cfoto

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da, u okviru saradnje sa zemljama BRIKS-a, Peking planira da nastavi da radi na promovisanju plaćanja u nacionalnim valutama zemalja članica. Procesi će zavisiti i od kompanija koje budu bile uključene u proces trgovine i investicije. 

"Poslednjih godina zemlje BRIKS-a aktivno su sarađivale u finansijskom sektoru i tako postigle značajan napredak. To je važno za stvaranje povoljnijih uslova i unapređenje saradnje među članicama asocijacije", rekla je zvanična predstavnica kineskog ministarstva, komentarišući perspektivu procesa dedolarizacije u okviru organizacije.

Ipak, kompanije, kako je kazala, same procenjuju koju bi valutu bilo najbolje koristiti, uzimajući u obzir uslove na tržištu, komercijalne potrebe i druge aspekte saradnje, što implicira da će odluka o obračunu u nacionalnim valutama zavisiti od kompanija koje za to pokažu interesovanje, dok će država ovakve inicijative podržati.

U tom cilju, Peking je do sada radio na stvaranju sve povoljnijih uslova za međunarodni obračun između pravnih subjekata, napomenula je portparolka ministarstva.

Ona se osvrnula i na uspehe koje je organizacija zabeležila tokom prošle godine, dok joj je predsedavala Kina.

"Postigli smo veoma dobre rezultate. Prema statistici carine, trgovina Kine sa članicama BRIKS-a premašila je 550 milijardi dolara i time zabeležila rast od 12,9 odsto", poručila je.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je nagovestio da će se na sledećem samitu BRIKS-a, koji je planiran za avgust ove godine, govoriti o kreiranju posebne valute za zemlje članice, kako bi se izbegla manipulacija od strane "trenutnih gospodara međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema".

image