Rusija

Lavrov: BRIKS želi da stvori jedinstvenu valutu

Nemoguće je uzdati se u finansijske mehanizme u rukama onih koji u svakom trenutku mogu da prevare i da prestanu da ispunjavaju svoje obaveze, rekao je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: BRIKS želi da stvori jedinstvenu valutu© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service

Ne možete se osloniti na finansijske mehanizme Zapada koji je u svakom trenutku spreman da prevari zarad trenutnog cilja, stoga BRIKS već ima ideju o stvaranju zasebne valute, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova kraljevine Esvatinije (ranije Svazilend), tokom turneje po afričkim zemljama.

"S obzirom da Zapad ima utvrđene mehanizme dominacije u okviru modela globalizacije, potrebno je da pronađemo način da zaštitimo svoje interese", rekao je Lavrov i dodao da misli na ulogu dolara.

"Udeo nacionalnih valuta u trgovini između zemalja BRIKS-a već raste. Zemlje BRIKS-a razmišljaju o inicijativi i potrebi za stvaranjem sopstvene valute. Razlog je vrlo jednostavan - ne možete se osloniti na mehanizme koje su u rukama onih koji u svakom trenutku mogu da prevare i da prestanu da ispunjavaju svoje obaveze", rekao je ministar.

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva je predložio da se razmisli o mogućnosti stvaranja jedinstvene valute za MERKOSUR (zajedničko južno tržište, čiji su članovi Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) koja bi se koristila unutar unije i dodao da se i među članicama BRIKSA vode razgovori na ovu temu.

Prema rečima brazilskog predsednika, stvaranje zajedičke valute bi trebalo da pomogne u smanjenju zavisnosti od dolara i da olakša trgovinu.

Generalni direktor ruske Nacionalne rejting agencije Sergej Grišunin je, u komentaru za "RIA Novosti", rekao je da se punopravna jedinstvena valuta zemalja BRIKS-a može pojaviti tek 2050. godine i da će, najverovatnije, biti digitalna, dok je u bliskoj budućnosti sasvim moguće da će se pojaviti korpa valuta zemalja asocijacije u kojoj će dominirati juan.

Različiti principi delovanja BRIKS-a i NATO-a

BRIKS je asocijacija koja nije izgrađena na principu "vođa – sledbenik" već radi na principu konsenzusa koji se razlikuje od konsenzusa koji se koristi u NATO-u i Evropskoj uniji, objasnio je Lavrov.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje žele da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu i Iran.

"BRIKS je nova vrsta asocijacije jer nije izgrađena po principu 'vođa – sledbenik'. BRIKS nije struktura u kojoj se daje komanda i svi pozdravljaju, kao što sada vidimo u NATO-u", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

"BRIKS funkcioniše na osnovu principa konsenzusa, ali se ovaj princip razlikuje od konsenzusa koji se koristi u NATO-u i Evropskoj uniji. Ukoliko bilo koja od članica BRIKS-a ima problema sa ovim ili onim predlogom, ovaj predlog se ne prihvata, i nastavljaju se napori da se pronađu obostrano prihvatljiva i korisna rešenja", rekao je ministar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da gde god da dođu, zapadne zemlje pokušavaju da izvrše pritisak na zemlje domaćine i nateraju ih da se ponašaju onako kako bi SAD to želele.

"Ne čudi me što gde god da odem, naše zapadne kolege pokušavaju da se nekako umešaju i nametnu zemljama domaćinima određenu politiku koju bi Amerikanci želeli. Zaista cenimo i poštujemo stav svih naših partnera koji se u takvim situacijama ne rukovode naredbama bivših kolonijalnih imperija i onih koji sada žele da dominiraju, već legitimnim nacionalnim interesima", rekao je Lavrov.

Na pitanje novinara da li Rusija podriva interese EU u Africi, Lavrov je rekao da je u pitanju propaganda.

"Na ovakva pitanja treba detaljno odgovoriti jer su ovde važni detalji iza kojih se, kako kažu, đavo krije i za koje mnogi jednostavno ne znaju, pošto zapadna propaganda radi sa parolama: 'Rusija je agresor', 'Rusija podriva interese Evropske unije u Africi', i neosnovane izvane koje se konstantno ponavljaju kako bi u glavama slušalaca i gledalaca postali istina", rekao je Lavrov.

image
VV inauguration
banner