Ekonomija

Poznati ekonomista i kritpo-skeptik upozorio na "izumiranje" kriptovaluta

"Ovo nije kripto zima. Taj izraz podrazumeva da će doći proleće", izjavio je Piter Šif
Poznati ekonomista i kritpo-skeptik upozorio na "izumiranje" kriptovalutawww.globallookpress.com © Piero Nigro/Keystone Press Agency

Kriptovalute nemaju budućnost i investitori bi trebalo da prodaju svoju digitalnu imovinu pre nego što ona postane potpuno bezvredna, predložio je istaknuti kripto-skeptik Piter Šif.

Dok ekonomisti upozoravaju na tzv. "kripto zimu" usred ogromnog pada vrednosti digitalnih valuta nakon kolapsa berze "Ef-Ti-Eks", Šif tvrdi da je situacija zapravo još gora.

"Ovo nije kripto zima. Taj izraz podrazumeva da će doći proleće. Ovo takođe nije kripto ledeno doba, jer se čak i to završilo nakon nekoliko miliona godina", napisao je na Tviteru izvršni direktor i glavni globalni strateg "Euro pacifik kapitala". "Ovo je kripto izumiranje", dodao je on.

Berzanski veteran i zagovornik zlata takođe je spomenuo da će se zlatne poluge "ponovo uzdići i dovesti do nove sorte kriptovaluta s pokrićem."

Šif upozoravao na kolaps kripto tržišta još u februaru

Šif je često kritikovao kriptovalute, tvrdeći da je bitkoin prepumpani špekulativni balon koji preti da eksplodira, a ljudima koji ga sada kupuju ostaće kao bezvredna imovina. U februaru je upozorio da bi najveće kriptovalute mogle da izgube svu vrednost pre kraja godine.

Kada je bitkoin 2021. dostigao 50.000 dolara po tokenu, Šif je rekao da "iako je moguć privremeni pomak do 100 hiljada dolara, trajni pad na nulu je neizbežan".

Bitkoin je izgubio oko 75 odsto vrednosti otkako je u novembru 2021. dostigao najviši nivo vrednosti u istoriji od skoro 69.000 dolara, dok je vrednost celokupnog kripto tržišta izgubila oko dva biliona dolara vrednosti.

Prošlomesečni kolaps "Ef-Ti-Eksa", jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, nastavlja da potresa celo kripto tržište. U petak je bitkoin vredeo 16.719 dolara po novčiću.

image