Rusija

Lavrov najavio: Na samitu BRIKS-a razmotrićemo uvođenje zajedničke valute

Ozbiljne zemlje vide sve nedostatke sadašnjeg međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema i žele da stvore sopstvene mehanizme za obezbeđivanje održivog razvoja, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije
Lavrov najavio: Na samitu BRIKS-a razmotrićemo uvođenje zajedničke valute© Tanjug/ Yuri Kochetkov/Pool Photo

Stvaranje zajedničke valute za zemlje članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) biće pokrenuta na samitu ovog  udruženja, koji će biti održan krajem avgusta, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa predsednikom Angole Žoaom Lorensom u Luandi.

"U tom pravcu idu i inicijative koje su se nedavno pokrenute. Razmišljamo o stvaranju sopstvenih valuta u okviru BRIKS-a, kao i u okviru Zajednice država Latinske Amerike i Kariba", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ozbiljne zemlje koje poštuju sebe vrlo dobro znaju šta je u pitanju, jer vide nekompatibilnost vlasnika sadašnjeg međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema i žele da stvore sopstvene mehanizme za obezbeđivanje održivog razvoja, koji će biti zaštićeni od spoljnih diktata.

"Na samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Južnoafričkoj Republici krajem avgusta, a na koji je pozvana grupa afričkih zemalja, uključujući, kako sam razumeo, predsednika Lorensa detaljnije ćemo razgovarati o tome", rekao je šef ruske diplomatije.

image
VV inauguration
banner