Rusija

Rjabkov: Rusija nikada neće pokleknuti pod pritiskom Amerike

Američke elite smatraju da, ako se sada direktno ne suoče sa Moskvom, kasnije će verovatno biti teže, ali to je strateška greška, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov: Rusija nikada neće pokleknuti pod pritiskom Amerikewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su američke elite zaključile da je neophodno postaviti barijeru daljem rastu uloge Rusije u međunarodnoj areni kao nezavisnog faktora, ali da je to strateška i istorijska greška, jer Rusija nikada neće pokleknuti pod pritiskom SAD.

"Američke elite zaključile su da je moguće i neophodno postaviti barijeru daljem rastu uloge Rusije u međunarodnoj areni kao nezavisnog faktora i veoma iskusnog sistema", rekao je Rjabkov u emisiji "Velika igra" na "Prvom kanalu".

Prema njegovim rečima, američke elite smatraju da imaju određenu istorijsku šansu.

"Njihovo mišljenje je da ako se sada direktno ne suoče sa Moskvom, kasnije će verovatno biti teže. Mislim da u tome postoji izvesna istorijska, strateška greška, jer nećemo pokleknuti pod američkim pritiskom, jer Rusija nikada nije popustila", poručio je ruski diplomata.

Sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu o eksplozijama u Severnom toku uz učešće Rusije

Rjabkov je dodao da je neophodno sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu o eksplozijama u Severnom toku uz obavezno učešće Rusije.

"Potrebna nam je nezavisna međunarodna istraga sa obaveznim ruskim učešćem. Način na koji se ponašaju saveznici SAD u Evropi, uključujući skandinavske zemlje je bezobrazluk. Način na koji je našim stručnjacima, uključujući i one iz 'Gasproma', onemogućen pristup materijalima i kako im nije dozvoljeno da se pridruže istražnim radnjama je takođe signal samo po sebi", rekao je on.

Ruski zvaničnik je dodao da je bez obzira na informacije kojima Moskva raspolaže, ovo dokaz šta se tamo zaista dogodilo i bez obzira na publikaciju Simora Herša o Severnom toku, Moskva je svakako smatrala da je odgovoran Vašington.

On je istakao da teroristički napad na gasovode neće ostati bez posledica po SAD i da će Rusija raditi na tome.

"Ne sumnjamo da su SAD odgovorne za ovaj incident. Nastavićemo da radimo na tome da ovo ne ostane u prošlosti, bez posledica po SAD", dodao je Rjabkov i dodao da Rusija neće saopštavati dalje korake u vezi sa situacijom oko eksplozija gasovoda Severni tok.

SAD pretvorile Ukrajinu u antiruskog ovna

Rjabkov je ocenio da su Sjedinjene Države napravile tragičan izbor za Kijev zbog isporuke oružja, pretvarajući je u antiruskog ovna.

"Napravili su tragičan izbor za Ukrajinu, pumpajući ovu zemlju oružjem, potpunom kontrolom nad kijevskim režimom, pružanjem pomoći obaveštajnim podacima, slanjem finansijske pomoći. Na ovaj način, pretvorili su je u antiruskog ovna", rekao je ruski diplomata.

On je dodao da u Ukrajini trenutno postoji neobuzdana eskalacija iz Vašingtona i drugih prestonica, dok Rusija deluje koordinisano.

"Mogu da vam garantujem da svi mi u Moskvi, i oni koji vode specijalnu vojnu operaciju, koji izdaju naređenja, delujemo razborito i smireno, ne gubimo živce. I sa našeg gledišta ne može biti nikakve nekontrolisane eskalacije", naveo je Rjabkov i poručio svojim protivnicima da se igraju vatrom i da su rizici veoma veliki.

Neće doći do prekida odnosa sa SAD

Ruski diplomata je rekao da su odnosi Rusije i SAD trenutno gori nego ikad, ali je malo verovatno da će se prekinuti, jer bi bilo previše opasno.

"Naš odnos se može opisati kao gori nego ikad i ovo nije preterivanje. Njihov potpuni prekid je moguć, ali ipak mislim da neće doći do toga, jer bi to bilo i opasno i pogrešno sa svih tačaka gledišta. Moskva ne bi želela ovo", naglasio je Rjabkov.

Diplomata je dodao da, sa izuzetkom nedavne razmene zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Država, ne može da navede ništa pozitivno u bilateralnim odnosima.

Rusija ne vidi nikakvu spremnost SAD za dijalog

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova naveo je da Moskva ne vidi spremnost Vašingtona za neku vrstu dijaloga.

"Ne vidimo ni najmanju spremnost Vašingtona da sasluša naše pristupe, naše prioritete. Šta da kažemo o nekakvom diplomatskom ili političkom procesu? Nemoguće je o tome govoriti u trenutnoj situaciji", zaključio je on.

image