Rusija

Lavrov: Sve više zemalja želi da se pridruži BRIKS-u i ŠOS-u

Zahvaljujući saradnji koju je Rusija ostvarila sa većinom zemalja u svetu osujećeni su planovi Zapada da izoluje Moskvu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: Sve više zemalja želi da se pridruži BRIKS-u i ŠOS-uwww.globallookpress.com © MFA Russia

Broj zemalja koji želi da se pridruži BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), drastično je porastao, sada ih je oko 20, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"U proteklih nekoliko godina, uključujući i prošlu, prvu godinu Specijalne vojne operacije u Ukrajini, značajno je porastao broj zemalja koje žele da se pridruže BRIKS-u, ŠOS-u, sada ih ima oko dvadeset", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zainteresovane su zemlje koje igraju značajnu ulogu u svojim regionima - Egipat, Turska, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Meksiko i niz afričkih zemalja.

Zahvaljujući saradnji koju je Rusija ostvarila sa većinom zemalja u svetu osujećeni su planovi Zapada da izoluje Moskvu, zaključio je Lavrov.

"Svet je stupio u epohu kardinalnih, nepovratnih promena. Uspeli smo da osujetimo planove kolektivnog Zapada ne samo da izoluje, već da raskomada Rusiju, i da omogućimo progresivnu saradnju s ogromnim brojem članica međunarodne zajednice", kazao je ruski ministar.

Lavrov je najavio da će ruski predsednik uskoro da odobri obnovljenu Koncepciju spoljne politike Rusije.

"Promene koje se događaju u svetu odražene su u nacrtu koncepcije spoljne politike, koju će predsednik Rusije da odobri vrlo uskoro", rekao je on.

image