Rusija

BRIKS sve popularniji: 13 država želi članstvo

Sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje, kao i mi iz Južne Afrike. Međutim, za to su potrebni odgovarajući modaliteti koje koristimo, rekao je ambasador Južne Afrike u Rusiji Mzuvukile Maketuka
BRIKS sve popularniji: 13 država želi članstvowww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Ambasador Južne Afrike u Rusiji Mzuvukile Maketuka rekao je da je oko 13 zemalja pokazalo interesovanje za ulazak u BRIKS i da je skoro polovina njih podnela zvanične prijave za ulazak u tu organizaciju. 

"Sada ima oko 13 kandidata za ulazak u BRIKS. Njih šest su se zvanično prijavile, dok su ostale izrazile interesovanje. Očekujem da će prioritet biti na strani onih koji su se već prijavili", rekao je ambasador u intervjuu za "RIA Novosti".

On je objasnio da su među kandidatima dve afričke zemlje - Alžir i Egipat, kao i Iran, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao ida je sledeći zadatak utvrditi načine pristupanja.

"Pitanje proširenja BRIKS-a je na dnevnom redu. Sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje, kao i mi iz Južne Afrike. Međutim, za to su potrebni odgovarajući modaliteti koje koristimo", dodao je.

Diplomata je podsetio da se Južna Afrika pridružila toj organizaciji 2010. godine i da se od tada nije širila.

"Pitanje je koje mehanizme koristiti, jer sada ne postoji format za ovo. Južna Afrika će se sada baviti ovim pitanjem kao predsedavajući. Tokom našeg mandata, proširenje BRIKS-a biće jedan od prioriteta", dodao je Maketuka.

On je naglasio da će odluka o prijemu novih članova biti kolegijalna, dakle, u dogovoru.

"Koji će se kriterijumi koristiti, još ne znamo, ali u ovom procesu moraćemo da dobijemo saglasnost svih učesnika BRIKS-a. Južna Afrika neće donositi odluku za svakoga. BRIKS funkcioniše principom konsenzusom i kod nas ne postoji pravo veta", objasnio je diplomata.

Maketuka je dodao da Južnoafrička Republika očekuje da će predsednik Rusije Vladimir Putin doći na samit BRIKS-a u avgustu i da će svi predsednici biti pozvani, jer je to standardna praksa.

Diplomata je podsetio da će ovo biti prvi lični samit nakon početka pandemije korona virusa.

"Sada sve zavisi od ruskog predsednika i Kremlja da li će doći, ali ćemo mu svakako poslati poziv i sačekaćemo ga", rekao je Maketuka.

On je rekao i da mesto održavanja sastanka lidera BRIKS-a još nije određeno, ali može da se održi u jednom od četiri najveća grada u Južnoj Africi - Johanesburgu, Kejptaunu, Durbanu ili Pretoriji.

Ranije je ministar spoljnih poslova Južne Afrike rekao da će BRIKS do kraja godine odlučiti o prijemu u organizaciju novih zemalja od onih koje su pokazale interesovanje za to.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje žele da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu i Iran.

Južna Afrika zainteresovana za partnerstvo sa EAEU i mogućnost trgovine u juanima

Ambasador je dodao da je Južna Afrika zainteresovana za partnerstvo sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), između ostalog radi dobijanja pristupa zajedničkom tržištu i mogućnosti trgovine u juanima.

"Ambasada će uskoro učestvovati u pregovorima sa predstavnicima EAEU na temu poljoprivrede, o saradnji Južne Afrike i Evroazijske ekonomske komisije. Biće nam drago da imamo takvo partnerstvo", rekao je on.

Diplomata je objasnio da je reč o potencijalnom pristupu zajedničkim tržištima.

"Prvo partnerstvo, pristup tržištima. Govorimo o pristupu tržištu juana", rekao je ambasador i dodao da bi kasnije partnerstvo moglo da bude dovedeno na nivo Južnoafričke razvojne zajednice, kao i Afričke unije.

Ranije je ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor izjavio da je dominacija dolara u međunarodnim obračunima neisplativa za siromašne zemlje, a da zemlje BRIKS-a traže mogućnosti da razviju pravedniji sistem monetarne razmene.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da se Ruska Federacija postepeno udaljava od zavisnosti od dolara, povećavajući prelazak na nacionalne valute ubilateralnim trgovinskim i ekonomskim odnosima sa mnogim zemljama, uključujući i u okviru EAEU.

Proširenje saradnje sa Rusijom u finansijskom sektoru i rudarstvu

Južnoafrički ambasador naveo je da bi ta zemlja želela da proširi saradnju sa Rusijom u oblasti finansija i bankarstva, kao i u istraživanju i proizvodnji minerala.

"Još jedan sektor u kome bismo mogli da sarađujemo su finansije i bankarski sektor. Naše banke su među najstarijim u svetu, ali idemo u korak sa vremenom i razvijamo ovaj sistem. Zauzimamo vodeću poziciju u oblasti onlajn bankarstva. Rusija treba detaljnije da razmotri ovu oblast saradnje".

On je naglasio da su bankarski sistem Južne Afrike osnovali Britanci po ugledu na Banku Engleske i napomenuo da u aprilu delegacija 23 južnoafričke industrijske kompanije namerava da učestvuje na industrijskoj izložbi MiningVorld Russia u Moskvi.

"Mi smo i dalje jedan od glavnih igrača u istraživanju i proizvodnji minerala. Zato nameravamo da učestvujemo na ovoj izložbi u Moskvi. Ovo će biti najveća delegacija industrijalaca iz Južne Afrike od pandemije. Zato što je ovo oblast u kojoj želimo da proširimo saradnju", naglasio je ambasador.

Južna Afrika je bogata mineralnim resursima kao što su zlato, dijamanti, ugalj, bakar, uranijum, mangan-hrom rude i platina.

"PetroSa" nastaviće pregovore o investicijama sa "Gaspromom"

Diplomata je naglasio da Južnoafrička državna kompanija "PetroSA" planira da nastavi pregovore sa ruskim "Gaspromom" o ruskim ulaganjima u energetski sektor zemlje.

"Bilo je nekih kašnjenja, ali mogu da vas uverim da su sada zakazani pregovori između 'Gasproma' i 'PetroSA'. Predstavnici 'Gasproma' kontaktirali SU diplomatsko predstavništvo i ambasadora, traže mogućnosti da investiraju u energetski sektor Južne Afrike", rekao je.

On je objasnio da je "PetroSA" državna kompanija u Južnoj Africi, koja poseduje ofšor polja u oblasti Kejptauna, u Mosel Beju. Istraživanja nafte su tamo počela 1970-ih.

"Ruska naftna kompanija je zainteresovana za sve mogućnosti koje može dobiti, ali za sada čekamo sastanak između 'Gasproma' i 'PetroSA'. Dogovorili smo se da sledeći sastanak bude lično. Oni su već održali nekoliko onlajn sastanaka od kraja 2021. godine kada je proces pokrenut", dodao je južnoafrički ambasador i istakao da postoje mnoge mogućnosti za ulaganja ruskih koncerna i privrednika u Južnoj Africi i susednim zemljama.

Kako je naveo Maketuka, Južna Afrika je izrazila spremnost za saradnju, a da sada sve zavisi od ruskih kompanija, koje moraju da odluče u koju oblast žele da investiraju.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da na sličan način razmišlja i cela Južna Afrika".

Ranije je ambasador Angole u ​​Ruskoj Federaciji Augusto da Silva Kunja pozvao ruske privrednike da aktivno ulažu u ekonomiju njegove zemlje, diplomatsko predstavništvo će podržati takve inicijative na svaki mogući način.

Ideja uključivanja Afričke unije u G20

Ambasador je izjavio da Južnoafrička Republika podržava ideju uključivanja Afričke unije u G20.

"Podržavamo ovu ideju. G20 je za nas jedna od glavnih međunarodnih platformi, tako da podržavamo uključivanje Afričke unije".

Prema njegovom mišljenju, Afrička unija će na ovoj platformi izraziti stav celog kontinenta i dodao da se Južna Afrika zalaže za reformu UN, uključujući i Savet bezbednosti.

Ranije je ambasador Kenije u Rusiji Benson Ogutu rekao da bi uključivanje Afričke unije u G20 koristilo svima.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da se Moskva ne protivi ideji uključivanja Afričke unije u G20, ali sve zemlje asocijacije treba da odluče.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden pozvao Afričku uniju da se pridruži G20 kao stalna članica.

O zajedničkim pomorskim vežbama sa Rusijom i Kinom 

Maketuka je rekao da očekuje da će se zajedničke pomorske vežbe Južne Afrike sa Ruskom Federacijom i Kinom nastaviti na godišnjem nivou, i da ne smatra potrebnim da odgovara na kritike iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Vežbe se nastavljaju. Ovo su trilateralne vežbe osmišljene da pokažu sposobnosti tri države na pomorskom planu. Glavno je da će se vežbe održati. Reakciju drugih zemalja doživljavamo kao deo demokratskog procesa, nemoguće je sprečiti treću stranu da kritikuje činjenicu da se vežbe odvijaju", dodao je on.

Kako je naveo, ovo je godišnji proces i sve su šanse da će se vežbe održati 2024. godine.

Ranije je ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor rekao da Pretorija želi da podigne nivo vojne obuke za zaštitu zemlje učešćem u zajedničkim vežbama sa Rusijom.

Ministarstvo odbrane ove zemlje je objasnilo da će se vežbe pod nazivom "Vežba MOSI" održati u blizini gradova Durbana i Ričards Beja u provinciji Kvazulu-Natal. Kako se navodi, koordinatori vežbi dogovorili su sve neophodne detalje pripreme za njihovo izvođenje početkom decembra 2022. godine.

Istovremeno, južnoafrički ministar odbrane Tandi Modise rekao je da SAD vrše pritisak na afričke zemlje koje održavaju odnose sa Rusijom.

Ranije je saopšteno da Južnoafrička Republika, Rusija i Kina planiraju da od 17. do 27. februara održe druge zajedničke pomorske vežbe u vodama južne Afrike. Prva takva vežba održana je u vodama Južne Afrike u novembru 2019. Iz Južne Afrike u njima će učestvovati više od 350 vojnika.

U Južnoj Africi svako dete zna ko je Putin

Diplomata je istakao da u Južnoafričkoj Republici nema nijednog deteta koje ne zna ko je predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, rekavši da narod Afrike koji podržava Moskvu "ne zna gde je Donbas i ko je predsednik Vladimir Putin".

"Mislim da ne postoji ni jedno dete u Južnoj Africi koje ne zna ko je Putin. Čak i moja desetogodišnja unuka zna. Tako da sumnjam da postoji čak i jedan Južnoafrikanac koji ne poznaje Putina", rekao je ambasador.

On je dodao da u Južnoj Africi tačno znaju gde se nalaze Moskva i Sankt Peterburg, pošto se istorija Rusije u 20. veku predaje u školama.

Ambasador Kenije u Rusiji Benson Ogutu je krajem decembra prokomentarisao Borelovu izjavu rekavši "znamo gde je Rusija i nemamo problema sa tim".

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u decembru 2022. je rekao da je "upitna iskrenost Afrikanaca koji učestvuju u demonstracijama podrške Rusiji".

Prema njegovom mišljenju, narod Afrike koji podržava Moskvu "ne zna gde je Donbas i ko je predsednik Vladimir Putin".

Putin je, komentarišući ove reči, rekao da je "Borelj velika, krupna politička ličnost našeg vremena, kako su svojevremeno rekli za Brežnjeva". Putin je napomenuo da u Africi znaju šta je Rusija i gde se nalazi, a takođe "znaju ulogu koju je Rusija igrala u toku oslobođenja od kolonijalizma".

image