Rusija

Ruski general upozorava: SAD planiraju provokaciju upotrebom toksičnih hemikalija u Ukrajini (VIDEO)

Američki voz je već stigao, a vagon sa hemikalijama otpremljen je na teritoriju fabrike Kramatorsk, pod kontrolom bezbednosne službe Ukrajine i ukrajinskih oružanih snaga, rekao je Igor Kirilov
Ruski general upozorava: SAD planiraju provokaciju upotrebom toksičnih hemikalija u Ukrajini (VIDEO)www.globallookpress.com © Thomas Frey/imageBROKER.com

Načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov upozorio je da SAD planiraju provokaciju sa toksičnim hemikalijama u Ukrajini, za šta nameravaju da optuže Rusiju.

On je naglasio da je Zapad već isporučio hemikalije u Ukrajinu.

"Dobili smo informacije da je 10. februara 2023. u Ukrajinu (Kramatorsk) stigao voz i da se u jednom od vagona nalaze hemikalije, uz pratnju grupe stranih državljana. Vagon je otpremljen na teritoriju metalurške fabrike Kramatorsk, gde su istovarene hemikalije, pod kontrolom bezbednosne službe Ukrajine i predstavnika ukrajinskih oružanih snaga", rekao je Kirilov.

Kako je ruski general naveo, Ministarstvo odbrane ocenjuje da je u pitanju namera SAD i njihovih saučesnika da izvedu provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da u uslovima sukoba međunarodna zajednica neće moći da organizuje efikasnu istragu američke hemijske provokacije.

"Prema planu SAD, u ovom slučaju, pravi organizatori moći će da izbegnu odgovornost, dok će Rusija biti proglašena krivom", ocenio je on.

On je dodao da je teret sadržao 16 hermetičkih metalnih kutija, od kojih je osam imalo znak hemijske opasnosti, natpis "Bi-ZET" i koje su bile obeležene crvenim linijama, što odgovara klasi otrovnih supstanci. Pet kutija je imalo natpis "Si-Es-Rajot", tri "Si-AR-Rajot" sa oznakom u obliku jedne crvene trake koja pokazuje supstance iritantne akcije.

"Hemikalije su postavljene u američka oklopna vozila, koja su, kao deo kolone, upućena na borbenu liniju", naveo je.

Osim toga, u Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa municijom šrapnela sa posebnim oznakama. Ranije je, u SAD, ta municija modernizovana - u nju su ubačene otrovne supstance, dodao je Kirilov.

On je podsetio da je, u skladu sa Konvencijom o zabrani hemijskog oružja (LCD), Bi-Zet supstanca koja je uključena na drugu listu i da je njegova primena zabranjena, koja izaziva akutnu psihozu, gubitak orijentacije, halucinacije i poremećaj memorije.

"Sjedinjene Države najavile su potpuno uništavanje rezervi Bi-Zet-a 1990. godine, kada je odloženo oko 50 tona ove supstance, ali su uzorci sačuvani. Pored toga, trenutno je očuvana mogućnost sinteze prekursora (hemikalije koje se koriste u sintezi proizvoda) za Bi-Zet na osnovu kapaciteta za proizvodnju farmaceutskih proizvoda u iznosu do nekoliko desetina tona godišnje", naveo je Kirilov.

Ruski general je naglasio da je Bi-Zet američka vojska koristila tokom vijetnamskog rata i da su Vašington i njegovi saveznici više puta koristili municiju opremljenu hemikalijama tokom vojnih sukoba u Avganistanu, Iraku, Siriji.

"Upozoravamo SAD da će u slučaju provokacija koristeći toksične hemikalije, pravi krivci biti kažnjeni", naglasio je Kirilov i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da se bavi kriminalnim aktivnostima Zapada koje su u suprotnosti sa Konvencijom o zabrani hemijskog oružja.

image