Rusija

Hemijsko oružje? Ukrajinska vojska gađa ruske položaje nepoznatom otrovnom materijom (FOTO)

Dva borca koja su se nalazila u zoni gde su bačene naprave sa nepoznatim sadržajem zadobila su opekotine pluća i imaju sve znake trovanja, saopštila vojska Rusije
Hemijsko oružje? Ukrajinska vojska gađa ruske položaje nepoznatom otrovnom materijom (FOTO)© Tanjug/ LIBKOS (STR)

Ukrajinska vojska bacila je municiju sa nepoznatom otrovnom materijom na položaje ruske vojske u blizini sela Urožajnoje i Velika Novoselovka, saopštila je ruska vojska, prenose RIA Novosti.

"Ujutro 16. februara, dva neprijateljska jurišna helikoptera pojavila su se iznad položaja ruskih trupa kod Ugljedara. Jedan od njih je odmah oboren, drugi je uspeo da bombarduje i baci hemijsku municiju na naše položaje", rekao je izvor.

Dva borca koja su se nalazila u zoni gde su bačene naprave sa nepoznatim sadržajem zadobila su opekotine pluća. Pored toga, imaju sve znake trovanja – povraćanje i iritaciju sluzokože, piše agencija.

Ostaci detonirane municije i projektila iz oborenog helikoptera poslati su na ispitivanje. Istražni komitet je pokrenuo istragu o upotrebi hemijskog oružja od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin naveo da ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje, a prema njegovim rečima, hemijsko oružje se izbacuje iz dronova na položaje ruske vojske.

Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, primetio je da je reč o municiji domaće proizvodnje koja ne nosi katastrofalan efekat, ali zbog koje ljudi povraćaju i gube svest.

image