Rusija

Amerika poziva Rusiju da pristane na produžetak sporazuma o žitu

Vašington ne vidi razlog zašto ne bi dobio saglasnost na takav potez iako je Rusija više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi, dok ruski deo sporazuma još nije realizovan
Amerika poziva Rusiju da pristane na produžetak sporazuma o žituGetty © Jens Schlueter / Stringer

Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju da pristane na produženje i eventualno proširenje sporazuma o žitu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga.

Prema Prajsovim rečima, Vašington ne vidi razlog zašto ne bi dobio saglasnost na takav potez iako je Rusija više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi, dok ruski deo sporazuma još nije realizovan.

Ugovor o žitu ističe 18. marta.

Turska je ranije dobila garancije od Vašingtona za ulazak ruskih poljoprivrednih proizvoda u njene luke, ali ih Vašington do sada nije zvanično objavio. Na to ga je pozvao zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin, prenose "RIA Novosti".

I iz Ukrajine je prošle nedelje saopšteno da žele da produže sporazum na najmanje još godinu dana i uključe u njega više ukrajinskih luka, rekao je zamenik ministra infrastrukture Ukrajine Jurij Vaskov.

Rusija je spremna na produženje sporazuma, samo ako se uzmu u obzir njeni interesi, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova članica G20 u Nju Delhiju.

Sporazum o žitu, koji su prošlog jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Takođe, određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

"Crnomorska inicijativa" usvojena je 22. jula prošle godine u Istanbulu i prvobitno je bilo predviđeno da važi do 18. novembra 2022. godine (120 dana). U nedostatku primedbi strana, sporazum je produžen na još 120 dana, do 18. marta tekuće godine.

image
VV inauguration
banner