Svet

Turska i UN traže garancije Zapada za dogovor o žitu

Od zapadnih zemalja je traženo da javno objave i daju garancije, s obzirom da trenutno postoje prepreke u logistici, osiguranju i plaćanju, prenose "RIA Novosti"
Turska i UN traže garancije Zapada za dogovor o žituGetty © Chris McGrath / Staff

Turska i UN žele čvrste garancije za ulazak ruskih poljoprivrednih proizvoda i amonijaka na tržišta, rekao je za "RIA Novosti" izvor upoznat sa pregovorima.

"U ovom trenutku postoje prepreke u logistici, osiguranju i plaćanju. Od zapadnih zemalja se traže čvrste garancije i da to bude javno objavljeno", rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, to će pomoći nesmetanom radu Crnomorske inicijative za žito, s obzirom da "Sporazum o žitu" ističe 18. marta.

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je ranije da je Ankara dobila garancije Vašingtona za ulazak ruskih poljoprivrednih proizvoda na tržišta i pozvao SAD da ih objave.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

Ugovor je istekao 18. novembra 2022. godine, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana do 18. marta, ako se bilo koja strana ne protivi. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "nikakve primedbe nisu primljene", uz napomenu da ruska strana dozvoljava tehničko produženje "crnomorske inicijative" za izvoz ukrajinskog žita bez ikakvih promena u rokovima i obimu.

Sam sporazum o žitu je sastavni deo dogovora, koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Kako je istakla Moskva, upravo to nije urađeno. Istovremeno, usledila su uveravanja iz UN da će ograničenja biti ukinuta.

image
VV inauguration
banner