Rusija

Rjabkov: Uprkos pritiscima Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava

Moskva smatra da je ključ za efikasnu reakciju na savremene izazove u oblasti ljudskih prava kolektivni odgovor članova međunarodne zajednice, pri čemu se mora voditi računa o interesima i pristupu svih država
Rjabkov: Uprkos pritiscima Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska pravawww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava i pridržavaće se principa saradnje u tom savetu, uprkos pritiscima Zapada, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi RIA novosti.

"Uprkos neviđenom pritisku na Rusiju, nameravamo da učestvujemo na predstojećim izborima za savet, koji će biti održani na jesen tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN", rekao je Rjabkov tokom 52. sednice UN za ljudska prava.

"U svim okolnostima, Rusija će dosledno podržavati principe saradnje i uspostavljanje konstruktivnog i uzajamnog poštovanja dijaloga u Savetu u interesu pronalaženja optimalnog rešenja za goruće probleme ljudskih prava", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva smatra da je ključ za efikasnu reakciju na savremene izazove u oblasti ljudskih prava kolektivni odgovor članova međunarodne zajednice, pri čemu se mora voditi računa o interesima i pristupu svih država.

Podsetimo da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u aprilu prošle godine izglasala suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano.

image