Rusija

Rjabkov upozorio: Moskva će odgovoriti na američka nuklearna testiranja

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije kaže da sve destabilizujuće akcije Sjedinjenih Država mogu imati globalne posledice, zbog čega će biti sve teže smanjiti strateške rizike
Rjabkov upozorio: Moskva će odgovoriti na američka nuklearna testiranjaGetty © Photo by South Korean Defense Ministry via Getty Images

Zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio je da situacija oko Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova izaziva sve veću zabrinutost ako Vašington odluči da sprovede testiranje i da će Moskva biti prinuđena da reaguje na odgovarajući način.

"Situacija je sve ozbiljnija. SAD su odgovorne zašto Sporazum više od četvrt veka nije stupio na snagu, čak su i demonstrativno odustale od ratifikacije, a sada očigledno nameravaju da nastave testiranja", rekao je Rjabkov na konferencijama o razoružanju u Ženevi.

Prema njegovim rečima, Moskva neće ostati ravnodušna prema svemu što se trenutno dešava.

"Ako se Sjedinjene Države ipak odluče da preduzmu takav korak i budu prve koje će sprovesti nuklearna ispitivanja, bićemo prinuđeni da adekvatno odgovorimo. Niko ne treba da ima iluzije da se globalni strateški paritet može uništiti", naglasio je zamenik ministra.

Američke destruktivne akcije otežavaju smanjenje strateških rizika

Rjabkov je dodao da sve destabilizujuće akcije Sjedinjenih Država mogu imati globalne posledice, zbog čega će biti sve teže smanjiti strateške rizike.

"Destruktivne akcije Sjedinjenih Država i njenih saveznika ne samo da su podstakli trenutnu krizu u Evropi, već predstavljaju pretnju Azijsko-pacifičkoj regiji. U stvari, možemo razgovarati o globalnoj borbi za novi svetski poredak", naveo je on.

Ruski diplomata je istakao da je u tom kontekstu sve teže rešavati pitanja kontrole naoružanja, kao i smanjenje strateških rizika.

"Ovi zadaci su direktno povezani sa objektivnom potrebom za ozbiljnom nadogradnjom bezbednosne arhitekture, čineći je otpornijom", rekao je diplomata.

Rjabkov smatra da je zahtev SAD da traže pristup nuklearnim postrojenjima u Rusiji "vrhunac cinizma".

"Situacija se dodatno pogoršala zahtevom SAD da 'ispitaju' bezbednost ruskih strateških objekata proglašenih u skladu sa Ugovorom START, pomažući kijevskom režimu u izvođenju oružanih napada na njih. Ovakvi zahtevi su vrhunac cinizma", naglasio je on.

NATO želi preraspodelu ravnoteže moći na štetu drugih

Kako je naveo diplomata, Severnoatlantski savez je opsednut željom da preraspodeli ravnotežu moći u svoju korist, a na štetu bezbednosti drugih.

"Alijansa je opsednuta željom da preraspodeli ravnotežu moći u svoju korist, a samim tim i na štetu bezbednosti drugih, i da obezbedi svoju vojno-stratešku superiornost uz pretenzije na globalnu dominaciju", rekao je Rjabkov.

On je napomenuo da "Rusija ne može ostati ravnodušna kako neke zemlje zadiru u osnovne interese drugih, izvode protiv njih subverzivne aktivnosti, pokušavajući da izvrše pritisak, namerno stvarajući rizike i podstičući eskalaciju".

image
VV inauguration
banner