Rusija

Rjabkov: Zakasnili su, Rusija neće menjati odluku o START-u

Rusija nema planirane zvanične razgovore, pošto ih Amerika odbija, ali je spremna da pregovara o svim pitanjima koja ih interesuju, rekao je ruski zvaničnik
Rjabkov: Zakasnili su, Rusija neće menjati odluku o START-uwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Ponuda Vašingtona da se nastavi kontrola nuklearnog naoružanja po Ugovoru o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) stigla je prekasno, rekao je za "RIA Novosti" zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Podsetio je da u engleskom jeziku postoji izraz "premalo, prekasno" ("too little, too late"), što se slobodno može prevesti kao "kasno Marko na Kosovo stiže" i dodao da sada u SAD mogu da pričaju šta hoće u pokušaju da isprave situaciju.

"Sve smo rekli, predsednik (Vladimir Putin) je tokom obraćanja Saveznoj skupštini stavio tačku, a Ministarstvo spoljnih poslova dalo je zvanično saopštenje. Više ne možemo da trpimo situaciju koja se radikalno razlikuje od one koja je postojala kada smo stvarali i potpisali Ugovor", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Rusija je 28. februara Americi predala zvaničnu notu o suspenziji učešća Moskve u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START), dodao je Rjabkov.

"Juče smo američkoj strani predali zvaničnu notu u kojoj smo naveli da je primena Ugovora o START-u obustavljena, ali da ćemo istovremeno poštovati njegove centralne odredbe – ograničenje broja relevantnih sistema", rekao je Rjabkov.

Rusija, prema njegovim rečima, ne želi da prekine kontakte sa predstavnicima SAD u Ženevi na konferenciji o razoružanju, i spremna je da razgovara o svim pitanjima, ali to ne menja trenutnu situaciju oko START-a.

"Moguće je", rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje da li su mogući kontakati sa predstavnicima SAD i dodao da je u poslednje vreme bilo dosta diskusija sa američkim vrhom, ponekad i preko zatvorenih kanala.

"Postoji određena suzdržanost sa naše strane, ali nema otvorenih pitanja. Nemamo planirane zvanične diskusije, pošto ih konkretno Amerika odbija, ali smo spremni da razgovaramo o svim pitanjima koja ih interesuju", rekao je Rjabkov.

Naglasio je da SAD treba da budu svesne da neće biti revizije odluke o suspendovanju START-a, dok ne pokažu spremnost da napuste neprijateljsku politiku prema Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim se suspenduje učešće Rusije u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3). Zakon stupa na snagu nakon nakon zvaničnog objavljivanja, a odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu doneće predsednik, navodi se u tekstu.

Suspenziju Sporazuma MSP Rusije je objasnilo politikom SAD koja je usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

image