Rusija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objašnjava: Zašto Rusija napušta START?

Politika SAD je usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je direktno u suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih on ne bi bio zaključen, navodi se u saopštenju
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objašnjava: Zašto Rusija napušta START?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja koja su predviđena u okviru sporazuma", navodi se u saopštenju.

Ranije danas u obraćanju Saveznoj skupštini predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da će zemlja suspendovati Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da je politika SAD usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

"U stvari, govorimo o radikalnoj promeni okolnosti u odnosu na one koje su postojale u vreme potpisivanja START-a", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naglašava se da su bilo kakvi koraci Rusije prema SAD u kontekstu START-a apsolutno isključeni, sve dok Vašington ne pokaže političku volju za opštom deeskalacijom.

Ministarstvo je pozvalo američku stranu da to uradi i naglasilo da je do tada apsolutno isključen bilo koji korak ka Vašingtonu u kontekstu START-a.

Šta je naljutilo Rusiju?

U tekstu saopštenja se navodi da je preambula START-a, koja je njegov sastavni deo, postulira privrženost strana principu nedeljive bezbednosti i izgradnji odnosa zasnovanih na međusobnom poverenju i saradnji.

"Danas, međutim, SAD otvoreno nastoje da nanesu 'strateški poraz' Rusiji, a tenzije koje podstiče Vašington prevazilaze ukrajinsku krizu", naglašava se u tekstu.

Kako se dodaje, "u novom okruženju više nije moguće normalno poslovati sa SAD i Zapadom ni uopšte, a ni u oblasti kontrole naoružanja".

Članice NATO-a već decenijama praktikuju takozvane "zajedničke nuklearne misije" i već neko vreme otvoreno proglašavaju NATO "nuklearnim savezom", govore o tendenciji i daljem jačanju i povećanju borbene gotovosti i pozivaju na proširenje nuklearne infrastrukture bloka i njeno pomeranje na istok, pritom ne krijući da su ti napori usmereni protiv Rusije, naglašeno je u tekstu.

Dok je Vašington krivio Rusiju što poslednji put nije dozvolila SAD da izvrši inspekciju, ruska strana uporno ponavlja da je to uradila jer je sam Vašington dugi niz godina ignorisao odnos između strateškog ofanzivnog i strateškog odbrambenog naoružanja, koji je takođe fiksiran u Novom START-u.

"Vašington je dugo i debelo kršio centralne odredbe START-a o kvantitativnim ograničenjima na odgovarajuće naoružanje strana, nelegitimno je napuštao više od 100 tačaka Ugovora koje su samoinicijativno preimenovane i tako prestale da potpadaju pod definicije sporazuma. Pritom ruskoj strani nije dato da pouzdano proveri da li su rezultati takve konverzije u skladu sa zahtevima START-a", objašnjava se.

Pored toga, dodaje ministarstvo, pokušaji SAD da "ispitaju" bezbednost brojnih ruskih START objekata postali su očigledno provokativni i izuzetno rizični jer oružani napadi na njih, koje je preduzeo marionetski režim u Kijevu, izvedeni uz jasnu vojno-tehničku i informaciono-obaveštajnu pomoć Vašingtona, navodi se u saopštenju.

Rusija je na ove probleme više puta ukazivala američkoj strani i pozivala je Vašington da preduzme mere za popravljanje situacije.

"Umesto toga, Vašington je nastavio da namerno sprovodi zlonamerne poteze da potkopa bezbednost Rusije. Amerikanci podižu ulog u sveopštem hibridnom ratu koji je pokrenut protiv naše zemlje", zaključuje ministarstvo.

image
VV inauguration
banner